Milorad Kojić: Komisije će razbiti lažnu istoriju

Darko Momić
Milorad Kojić: Komisije će razbiti lažnu istoriju

Politički zvaničnici i predstavnici nevladinog sektora iz Sarajeva, kao i OHR osudili su u četvrtak formiranje Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995, a niko od njih se nije sjetio da je u četvrtak bio 7. februar i da pokaže pijetet prema više od 2.300 Srba koji su tog datuma 1942. godine poklani u Drakuliću i okolnim banjalučkim selima, kaže ogorčeno direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.

 

GLAS: Oštre osude i reakcije iz Sarajeva na formiranje komisija su se kretale od toga da je njihov zadatak da relativizuju zločin u Srebrenici, pa do toga da revidiraju istoriju?!

KOJIĆ: Zaista ne vidim razlog za takve reakcije. Potpuno jasno i nedvosmisleno je rečeno i u zaključcima Narodne skupštine RS da komisije treba da utvrde istinu. Moj jedini zaključak je da svima koji su tako reagovali i osudili formiranje komisija smeta istina.

GLAS: Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra Mirsad Tokača rekao je da je “ovo zapravo pokušaj jednog revizionističkog pristupa onome što je već nedvosmisleno utvrđeno”. Kako to komentarišete?

KOJIĆ: Vidio sam i tvrdnje da mi želimo da prekrajamo istoriju i mijenjamo istorijske činjenice. To nije tačno, jer samo kroz objektivne i nepristrasne izvještaje možemo istoričarima ostaviti mogućnost da na pravi način tumače sve što se dešavalo na ovim prostorima devedesetih godina. Međutim, ovdje su obrnute teze, jer je u političkom Sarajevu istorija utvrđena 1996. godine i od tada pokušava da se nametne. Međunarodni eksperti u komisiji će biti potpuno nezavisni u svom radu i oni moraju da utvrde činjenice koje će biti predmet istorijskog izučavanja. Posao komisije za Srebrenicu nije da sagleda samo događaje iz sedam ili devet dana iz jula 1995. godine, već sve što se događalo u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine. Neka oni koji nas optužuju kažu da li istorija može da se temelji na devet dana?!

GLAS: Kako komentarišete optužbe da Vlada RS želi da se umanji i relativizuje zločin u Srebrenici?

KOJIĆ: To su besmislene optužbe. Mi nećemo učestvovati u radu komisije i kreiranju njihovog izvještaja. Komisije će biti potpuno nezavisne u svom radu, a Centar će im pružati samo administrativnu podršku.

GLAS: Hoće li Vlada Republike Srpske usvojiti izvještaj komisija bez obzira na njegov sadržaj?

KOJIĆ: Zaključcima i Narodne skupštine i Vlade RS je definisano da će Vlada usvojiti izvještaj kakav god on bio.

GLAS: Znači i ako izvještaji budu sadržavali ono što “priželjkuju” iz Sarajeva?

KOJIĆ: Tako je. Posao komisija je da utvrde istinu i koga god ta istina boljela Vlada Srpske će usvojiti izvještaj.

GLAS: Rezultati rada komisija se unaprijed osporavaju i tvrdnjama da će svoj rad bazirati na srpskim dokumentima.

KOJIĆ: To nije tačno. Evo vam samo jedan konkretan primjer. Komisiji će biti dostupne izjave koje su svi oni koji su nakon proboja iz Srebrenice završili u Tuzli dali organima bezbjednosti Armije RBiH. Zar su to srpska dokumenta?

GLAS: Iz Sarajeva se otvoreno poručuje da komisija za Sarajevo ne treba da računa ni na kakvu podršku iz tog grada. Dovodi li to u pitanje njen rad?

KOJIĆ: Ne, jer mi u našim arhivama imamo više od četiri miliona stranica raznih dokumenata. Ali ja ih pozivam da sarađuju i ako imaju dokumentaciju koja ide u prilog njihovoj tezi, pa neka je učine dostupnom komisiji. Međutim, oni bježe od istine, već žele da skrivanjem dokumentacije, medijskim izvještavanjima, nakaradnim sudskim procesima i na sve druge moguće načina održe lažnu tezu.

GLAS: Na koju tezu mislite?

KOJIĆ: Jedan od članova obje komisije je italijanski novinar i ratni izvještač Đuzepe Zakarija. Dakle, komisije će se baviti i time kako su mediji izvještavali od 1991. do 1995. i stvarali sliku u međunarodnoj javnosti o isključivoj odgovornosti Srba. Pa zar su svi zaboravili grozomorne medijske navode o 200.000 pobijenih i silovanih Bošnjaka i Bošnjakinja da bi na kraju sam Mirsad Tokača ustanovio da je u BiH ukupno stradalo oko 97.000 osoba?! I sada se nama pokušava osporiti pravo da to kažemo?!

Slobodarski narod

GLAS: Funkcioner Građanskog saveza Emir Suljagić rekao je sljedeće: “Ono što se ovdje događalo između 1992. i 1995. ima samo jedno ime, a to je genocid. Ovim želi da se promijeni ta percepcija i prije ili kasnije će neko reći: “Čujte, vidite da nemamo konsenzusa o tome šta se događalo, hajdemo gledati i ići naprijed”.

Kako to komentarišete?

KOJIĆ: A šta mi treba da kažemo?! “U redu, imamo konsenzus da je bio genocid, hajdemo gledati i ići naprijed”. Time u stvari želi da se revidira istorija i jedan slobodarski narod proglasi genocidnim. Ja to jednostavno ne mogu da prihvatim, jer su Srbi u dva svjetska rata podnijeli ogromnu žrtvu boreći se za slobodu na strani saveznika, tokom devedesetih su im oduzeta građanska prava u Sloveniji, etnički su očišćeni iz Hrvatske, vlast u Crnoj Gori želi da ih pretvori u građane drugog reda, otima im se Kosovo i Metohija i čupa srce i nakon svega toga treba da budu proglašeni genocidnim i da se pomire s tim. Ja neću da se pomirim!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana