Milorad Dodik, za „Glas Srpske“: Ako izgubimo Srpsku, izgubili smo sve

Žarko Marković
Foto: V. Tripić

Sprovođenje posljednjeg dogovora sa strankama iz FBiH ne zavisi samo od nas, ali mi tačno znamo šta smo se dogovorili i šta tražimo. Uz set evropskih zakona koji će se naći na dnevnom redu Parlamenta BiH krajem avgusta istovremeno treba da bude pripremljen zakon kojim će biti riješeno pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Nakon toga idemo dalje.

Kazao je ovo u intervjuu za specijalno izdanje "Glasa" predsjednik Srpske Milorad Dodik podsjećajući da Ustav BiH predviđa odlazak stranih sudija pet godina nakon Dejtona, što se još nije dogodilo.

- Ovo je samo prva faza. Radna grupa ima rok do kraja avgusta ili u septembru da predoči rješenje koje će riješiti pitanje stranih sudija. To više nije test za nas, već za neke druge. Realno gledano, to nije bilo moguće uraditi ranije - naglašava Dodik.

Napominje da nije ni optimista ni pesimista.

- Sve što se radi na nivou BiH je veoma težak proces. Imate tri strane sa koliko hoćete struja. Kada neko iz Banjaluke to posmatra idealistički naravno da mu sve što se događa izgleda haotično. Ali, mi ne želimo da pravimo problem ni drugoj ni trećoj strani, nego je cilj da vratimo autoritet tom Ustavnom sudu. Niz stvari koje su radili je neustavan, o tome godinama govorimo. Neki misle da u politici postoje brza rješenja, ali ni u manje složenim okolnostima stvari ne idu tako glatko. Važno je da na snazi ostaju naši zakoni o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda i neobjavljivanju odluka OHR-a u "Službenom glasniku" - kaže Dodik.

GLAS: Da li zatim slijede razgovori o samom zakonu o Ustavnom sudu i da li Srpska ostaje pri prijedlogu da u toj instituciji budu po tri sudije iz svakog naroda i da u odlučivanju treba da bude bar po jedan predstavnik svakog naroda?

DODIK: To je naš prijedlog. Mi tražimo tri, a oni mogu da se dogovaraju u FBiH. Taj paritet je nemoguće promijeniti kao i konsenzus u odlučivanju. Imate u FBiH pucače koji kažu da, bez obzira na to što je popis na koji se pozivaju bio nelegalan i po kojem u BiH ima 50 odsto Bošnjaka, oni treba da imaju i 50 odsto predstavnika svuda pa i u Ustavnom sudu. Ali, uređenje BiH to ne dopušta. Nije važan broj nego paritet.

GLAS: Kada ste komentarisali najavljeno usvajanje seta evropskih zakona rekli ste da ne vjerujete u EU i njene namjere. Zašto?

DODIK: EU nije ono što je bila. Vjerovati u nešto stvar je lične refleksije i spoznaja. Evropa, a to možemo da čitamo u posljednje vrijeme, u jednoj je regresiji koja podrazumijeva da pada standard stanovništva, u Njemačkoj očekuju mnogo problema, na sceni je deindustrijalizacija same EU, jer su usvojeni zakoni koji zabranjuju državnu intervenciju u realni sektor, a SAD su donijele zakon koji to stimuliše, tako da se velike industrije premještaju u SAD. Umjesto gasa iz Rusije dobili su skuplji iz Amerike. Dešavaju se procesi, pogledajte samo Francusku, Španiju ili Holandiju. I neke moje spoznaje iznutra o tim procesima utiču da veoma sumnjam u to šta oni planiraju narednih pet ili deset godina. Oni užurbano rade, jer svijet se polarizuje i sad se povlače crte zona uticaja. Nedefinisano je stanje na Balkanu, a EU misli da ćemo se mi ulaskom tamo pasivizirati. Ne vjerujem u Evropu koju nazirem, a ona koja je izazvala moje povjerenje više ne postoji.

GLAS: Mađarska je članica EU, a Vi ste u redovnim kontaktima sa Viktorom Orbanom. Žali li se on na takvo stanje?

DODIK: Ne žali se, ima slične analize, ali je još radikalniji. Njegove izjave govore o svemu. Naravno da ima jedan dio priče koji je van javnog, ali treba da se prati šta on govori, radi se o čovjeku koji je politički strateg, ne samo operativac, on promišlja procese, i veoma zanimljivo ga je slušati. Među tim procesima je i priča o nekakvim vrijednostima. Šta su danas evropske vrijednosti? Pola te priče u vezi je sa ljudskim pravima, LGBT populacijom i slično, što je priča koja nama tradicionalno ne odgovara. Veliko je pitanje da li je to održivo. Nemam ništa protiv tih prava, ali govorim u sukobima različitih procesa.

GLAS: Da li odluka EU da stopira finansiranje nekih projekata ugrožava Srpsku?

DODIK: U operativnom smislu da, ali ne možemo da budemo konzumenti neke finansijske pomoći, koja nikad nije dovoljna, a da se odreknemo strateških pitanja. Ako nismo vidljivi, ne zanima nas EU, zašto bismo bili u procesima koji smanjuju našu autonomiju. Nismo mi naivni, danas zapadni svijet nije jedino mjesto finansiranja. Njihovo finansiranje je sve rigoroznije i zasniva se na kupoprodaji. Ako vam nešto daju, traže promjene u društvu. Jednom kad bismo izgubili ovo što imamo, nikad to ne bismo vratili osim u jednoj varijanti koju neću ni da pomenem. Mi Srpsku ne damo. I to shvataju u Briselu. Kad vide da postoje alternative skaču na nas.

GLAS: Dakle, koridor 5C biće završen zahvaljujući novcu sa istoka?

DODIK: Razgovaramo o tome. Napravićemo mi sve to. U narednih pet-šest godina biće taj put do Bijeljine. U ovom trenutku Srpska ima najbolje makroekonomske podatke, ali to nikoga to interesuje. Imamo najveći broj zaposlenih. Danas nikog ne možete natjerati da radi za platu koju neće. Naravno, veliki broj penzionera vuče značajan dio prihoda. Nemam ništa protiv toga, ali to se dešava. Ipak, iz situacije jedan radnik na jednog penzionera došli smo u situaciju 1,4 naprema jedan. Povećava se broj penzionera, ali se brže povećava broj radnika. Srpska je ove godine imala pokrivenost uvoza izvozom više od 80 odsto i to je istorijski maksimum koji opet nikog ne zanima.

GLAS: Da li je pismo Željke Cvijanović Antoniju Guterešu u vezi sa statusom Kristijana Šmita urodilo plodom?

DODIK:  Što se mene tiče jeste. Čovjeka smo pitali je li Šmit imenovan. On nije odgovorio da nije. Da jeste imenovan napisao bi to. Mi nismo pitali ništa o orkanima u Njujorku, nego da li je Šmit imenovan. Evidentno je da nema rezolucije o imenovanju. Znam da sve to nervira Amerikance, jer su oni stali iza te priče misleći da će sve što oni traže proći.

GLAS: Marija Zaharova kaže da bi "pitanjem njemačkog državljanina koji se povremeno pojavi u BiH trebalo da se bavi lokalna služba za migracije".

DODIK: To je odlična ideja.

GLAS: Koliko u tim odnosima na globalnom nivou Srpskoj znači podrška Rusije.

DODIK: Imamo dobre odnose sa Moskvom. Zapad je od nas tražio da se povinujemo njihovim stavovima, ali stavovi o Rusiji, istorijski gledano, nikada nisu bili isti kod nas i u, recimo, Njemačkoj. Zašto bi to sad bilo drugačije? Kad god sam pričao sa Vladimirom Putinom, nikad ništa nije tražio. Zapadnjaci stalno nešto traže, Rusi samo pitaju kako mogu pomoći.

GLAS: Optužuju Vas da ste ruski čovjek.

DODIK: Zabavlja me kad mi kažu da mi je Putin nešto radio. Prije svega, meni niko ništa ne može da naredi. Niti sam ruski, niti američki. Prepoznao sam da se cijeli Zapad primio na američke obaveze prema muslimanskom svijetu pa kroz lažni proces evrointegracija žele da svedu Srpsku na praznu ljušturu. Sav moj angažman usmjeren je ka tome da se to ne desi. Nije lako usprotiviti se Americi. Nisam ja glup pa da mislim da je to ugodno meni ili mojoj porodici. Znamo šta je CIA radila sto godina unazad. Ali, branim nešto za šta je poginulo 30.000 ljudi i potpuno sam uvjeren da Banjaluke i naših divnih krajeva nema ako nema Republike Srpske. Zato je važno da ona opstane.

GLAS: U istom danu ste razgovarali sa Aleksandrom Vučićem i Zoranom Milanovićem, a mnogo reakcija izazvala je činjenica da ste na Hvar došli helikopterom u vlasništvu Srbije.

DODIK: To je helikopter koji koristi Vučić, naš je na redovnom servisu. Zamolio sam da mi ga ustupi, tu nema nikakvih problema. Oni koji to osporavaju pojma nemaju o životu. To govori koliko su za izolacionizam. Šta Denis Bećirović ima s tim? Ako nije u pitanju vojni helikopter, da ga malo podučim, slobodno možete da letite. Možete da odete bilo gdje, Austriju, Grčku, na Hvar. Važno je da se to prijavi, ništa tu nije bilo ilegalno. Milanović je prije svega interesantan sagovornik.

GLAS: Da li mu je zasmetalo što ste Vi i Vučić odlučili da godišnjicu pogroma Srba u "Oluji" obilježite u Prijedoru?

DODIK: Potpuno dobro razumijem da Srbi i Hrvati imaju tešku istoriju, kad jedni slave, drugi to prave kao komemoraciju. Isto tako razumijem da je istorija dovela do toga da su Srbi i Hrvati razgraničili neke svoje stvari. Hrvatska je formirala državu, a Srbi se još bore i za Srbiju i za Srpsku, ali ta borba je samo posredno u vezi sa Hrvatskom. Obilježavanje istorijskih događaja je uvijek bolno. Nije jednostavno kad oni obilježavaju pobjedu, a mi polažemo vijence. Ali, i oni, kao i mi, imaju prvo na svoj pristup. Ne možemo im to zabraniti kao što ni oni ne mogu nama.

GLAS: Da li je mogla biti zabranjena dodjela odlikovanja u Derventi?

DODIK: Milanović ima pravo da daje odlikovanja, ali ovdje jeste novo što se to desilo na prostoru BiH, iako treba uočiti da je sve to organizovano u kuloarima katoličke crkve. Bolno je, ne kažem da nije, ali svakako treba da idemo dalje. Sa naše strane je jasna poruka da to nije prihvatljivo, kao što ne bi bilo da Vučić ili ja istu stvar uradimo na teritoriji FBiH. Odluka o odlikovanjima donesena je u Zagrebu, samo su dodijeljena u Derventi. Pričao sam o tome sa Milanovićem i mislim da smo se razumjeli. Meni je bilo važno da održim pažnju hrvatske države u vezi sa pozicijom u BiH, nama odgovara taj pristup u kojem se pažnja posvećuje konstitutivnosti naroda i organizaciji BiH u skladu sa Ustavom.

GLAS: Kako gledate na komentare da Kosmet i Srpska nisu isto, na paralele između Zajednice srpskih opština i Srpske? Da li krizu u regionu treba rješavati u paketu ili svaku posebno?

DODIK: Zapad ne da da bude paralela, a isti taj Zapad ne može da objasni kako može na KiM jedan proces, a u BiH drugi. To najbolje oslikava stanje. Ima tu i pitanja od važnosti za državu i od važnosti za naciju. Najvažnije državno pitanje Srbije je KiM, ali nacionalno je Srpska. Srbija je u tom raspeću u kojem ne može dozvoliti da neko sa strane kaže da nešto odvaja i traži priznanje. A iste arhitekte su pravile stanje na oba mjesta. Postavlja se pitanje kako na jednom mjestu može centralizacija, a na drugom odvajanje.

Kleveta

GLAS: Da li će kriminalizacija klevete uvesti red u javni prostor?

DODIK: Neće, naravno, ali će pružiti mogućnost neke satisfakcije. Nije to pitanje samo slobode, već i jednakosti. Mora postojati neki nivo društveno prihvatljive komunikacije, i mene, a i drugih. A Njemačka ima mnogo rigorozniji zakon, tamo se za klevetu ide u zatvor. Čak 18 zemalja EU ima ovakav zakon.

GLAS: Čemu pozivanje na EU, koja, recimo, zabranjuje ruske medije...

DODIK: Govorim o našem prostoru. Ima mnogo kleveta i nanošenja štete, a da stvari nikad nisu dokazane. Ipak, ovo ne treba da se pretvori u progon, više to vidim kao prevenciju. Objavljivanje istine je druga stvar, protiv toga se ne možete boriti. Mene optužuju da sam kreator tog zakona, a ja sam samo nakon jednog sastanka sa partnerima najavio da će biti donesen. Ne znam ni sadržaj tog akta. Rekli su mi da je konačna verzija blaža od nacrta. Naravno da ću potpisati ukaz o proglašenju.

Snaga "Glasa"

GLAS: "Glas Srpske" obilježava 80 godina postojanja. Koliki je značaj našeg lista za cijelu Republiku?

DODIK: Moj prvi dodir sa štampom bio je u "Glasu". Kada sam još u osnovnoj školi igrao košarku u nekoj krajiškoj ligi, čekali smo poslije nedjeljnih utakmica izvještaj u "Glasu". Druge sadržaje tada nisam ni čitao. Kasnije je naravno "Glas" pratio i moj politički put. Vaše novine su ostvarile značajnu društvenu ulogu i činjenica da su opstale u raznim vremenima, periodu cenzure, periodu razvoja slobodnog tržišta, govori o vašoj snazi. Trebalo je sve to prevazići. Želim svima da čestitam veliki jubilej i da ostanete važan faktor informisanja u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana