Milica Marković, direktorka FIPA, o stranim ulaganjima: BiH posljednja stanica na listama investitora

Dragana Orlović
Milica Marković, direktorka FIPA, o stranim ulaganjima: BiH posljednja stanica na listama investitora

Pojedini strani investitori zbog problema izazvanim pandemijom virusa korona razmišljaju da svoje poslove presele iz Azije i drugih dijelova Evrope, ali prema analizama BiH je posljednja i na listi balkanskih zemalja u koju bi eventualno došli i pokrenuli biznis.

Navela je to u intervjuu za “Glas Srpske” direktorka Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH, Milica Marković, govoreći o problemima koji su prisutni u oblasti investicija.

- Za svakog stranog investitora jeste bolje kada je politička situacija u zemlji stabilna. Međutim, imamo drugu okolnost da su zbog pandemije proizvodna djelatnost i investicijski poslovi nekim investitorima postali skupi čak i u Aziji, pa ozbiljno razmišljaju o realokaciji poslovnih pogona. Međutim, od svih balkanskim zemalja informacije pokazuju da je BiH na posljednjem mjestu u koje bi eventualno došli i pokrenuli biznis. Što znači da imamo priliku da probamo zadobiti njihovu pažnju i da BiH barem u jednom dijelu bude zemlja u koju će investirati - navodi Markovićeva.

GLAS: Da li BiH novi investitori izbjegavaju zbog trenutne političke situacije?

MARKOVIĆEVA: Ima primjera da su se strani investitori zaustavili pred činjenicom da su u BiH velike političke turbulencije, bez naznaka da se  stabilizuju kako bi se nastavilo raditi na ekonomskom i investicionom planu. Međutim, ima stranih investitora koji su bez obzira na sve to došli u BiH i započeli određene privredne aktivnosti. Tako je njemački trgovački lanac “Lidl” lani odlučio da investira u poslovne prostore. To znači i zapošljavanje naših ljudi.

GLAS: Kolika je bila vrijednost stranih investicija u prošloj godini?

MARKOVIĆEVA: Strane investicije u BiH za devet mjeseci prošle godine iznosile su milijardu i 49 miliona maraka, što je za oko 65 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju preliminarni rezultati Centralne banke BiH. Ovo je dobar pokazatelj, jer su te investicije prevazišle ukupne investicije iz 2018. godine, koja se smatra najboljom godinom u posljednjoj dekadi, kada su strane investicije u BiH bile oko 950 miliona maraka.  U principu najveći dio su bile reinvesticije, gdje su postojeći investitori proširili proizvodnju i djelatnost, a to znači da su zapošljavali i određen broj ljudi, proširivali zaposlenost, što je takođe dobro. Naravno da je bolje kada imamo potpuno nove investicije i nov kapital koji dolazi, ali to nije bilo ni realno očekivati u 2021. godini zbog korone i cijele situacije.

GLAS: Da li BiH ove godine može očekivati nove strane investitore?

MARKOVIĆEVA: Na proljeće, shodno dogovorima koje smo imali u Nirnbergu u novembru prošle godine s predstavnicima privredne komore iz regiona Bavarske, oni će dođi iz Njemačke u Sarajevo, gdje će se sresti s našim privrednicima. Početkom aprila ćemo u Banjaluci održati i poslovni forum s Privrednom komorom i privrednicima iz Mađarske, koji će razgovarati o novim potencijalnim investicijama. Imali smo u planu i Grčku s kojom ćemo pokušati obnoviti dogovor, kako bi već i u prvoj polovini ove godine nastavili razgovore o potencijalnim ulaganjima.

Oporavak privrede

GLAS: Mogu li se očekivati veće investicije u ovoj godini?

MARKOVIĆEVA: Što se tiče ove godine ekonomisti su i lani govorili kako je realno očekivati da se krene uzlaznom linijom. Da počne oporavak privrede i veća vrijednost stranih investicija. Očekujemo da se to desi u ovoj godini, a neki veći zamah u 2023. godini. Zbog toga smo i dogovorili razne privredne susrete koji će biti inicijativa za neke dalje privredne saradnje i strane investicije koje bi trebalo da dođu u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana