Merkelova podsjetila što joj Plenković nije ni do koljena

Glas Srpske
Merkelova podsjetila što joj Plenković nije ni do koljena

Zajednička konferencija za štampu njemačke kancelarke Angele Merkel i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Berlinu nije trajala ni 20 minuta, piše index.hr.

Zagrebački portal navodi da se u jednom trenutku dogodilo nešto što za hrvatsko društvo zapravo ima veću važnost od svega ostaloga što je bilo izrečeno.

Jedan nemački novinar pitao je, naime, Merkelovu da komentariše dogadanja u istočnonemačkom gradu Kemnicu, u kojem već nekoliko dana divljaju neonacisti, a pokrajinska se policija pokazala nesposobnom da im se suprotstavi.

U međuvremenu je reagovao i savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, obećavši da će savezna policija pomoći lokalnoj kako bi uspostavila red i mir na ulicama.

Merkel je na pitanje novinara između ostalog odgovorila i slijedeće: ''U pravnoj državi nikako nema mjesta ovakvim nasilnim akcijama i ovakvom širenju i raspirivanju mržnje, niti progonu ljudi na ulicama. To nema veze s našom pravnom državom, to želim još jednom naglasiti iako je to i juče poručeno iz vlade. Ni na jednom mjestu niti na jednoj ulici ne sme biti takvih incidenata.''

Merkel je dakle oštro osudila neonacističko divljanje i jasno rekla da je ono u Nemačkoj neprihvatljivo te da će se državna sila tome najoštrije suprotstaviti, piše Indeks.hr.

Plenković je u tom trenutku stajao pored nje i strpljivo slušao, ali pitanje je da li nešto i naučio, navodi se u komentaru Indeksa.

Naime, za razliku od Merkelove i njene vlade, koja se jasno i oštro suprotstavlja desničarskom ekstremizmu i divljanju, od Plenkovića se takva jasna osuda nikad ne može čuti.

Na primjer, govoreći o neonacistima u Kemnicu Merkel nije počela baljezgati o ''osudi svih totalitarizama'', nego je jasno adresirala svoje izjave, dok HDZ-ovac Plenković u vezi sa svim što se događa u hrvatskom društvu - od pretnji novinarima do antisrpske histerije koja se sada manifestuje zabranjivanjem koncerata - govori samo uopštene fraze osude i to uglavnom kada ga novinari priklješte pitanjima pa to mora da komentarise, ocijenjuje Indeks.

Merkel je štaviše u nedelju za njemačku javnu televiziju ARD dala veliki intervju u kojem je, kako su to preneli hrvatski mediji, ''branila slobodu štampe, nezavisnost sudova, zaštitu manjina i klime te budućnost penzija''.

Hrvatski portal navodi da je Merkel ustala u odbranu svega onoga oko čega Plenković nikada ne daje jasne izjave, a kamoli da se postavlja kao brana ekstremizmu.

Umjesto da Plenković kao hrvatski premijer brani slobodu medija, on medije optužuje da protiv njega vode hibridni rat i da su sva otkrića u vezi s muljažama oko Agrokora, u koje je i lično “umočen”, zapravo veći problem od tih muljaža.

O tome kako funkcioniše sudstvo u Hrvatskoj i koliko je nezavisno ne treba trošiti riječi, a i zaštita manjina pod Plenkovićevom vlašću nije nešto čime bi se Hrvatska mogla pohvaliti.

Iako voli da se predstavlja kao veliki evropejac i obožava da bude fotografisan uz Angelu Merkel, s čijim je demokršhanima HDZ dio Evropske narodne stranke, Plenković zapravo vodi sasvim suprotnu politiku u odnosu na njemačku kancelarku.

Dok ona jasno osuđuje neonaciste, on priča o ''osudi svih totalitarizama''; ona brani slobodu medija, on medije napada; ona brani manjine, njega za manjine nije briga; ona ističe važnost nezavisnosti sudstva, pod njegovom vlašcu hrvatsko sudstvo doživljava nove nivoe blamaže itd.

Stoga bi najavljenu bližu saradnju Njemačke i Hrvatske trebalo iskoristiti i za to da Plenković nauči kako se javno i odlučno brane demokratija, sloboda i pravna država kada si na najvišoj poziciji izvršne vlasti u nekoj državi, zaključuje Indeks i dodaje da hrvatski premijer to može da nauči od Angele Merkel, jer dosad sam od sebe očito nije uspio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana