Medijski muk u regionu o rezultatima glasanja: Manjinska podrška bez dublje analize

Tanjug
Medijski muk u regionu o rezultatima glasanja: Manjinska podrška bez dublje analize

BEOGRAD - Regionalni mediji su bez izuzetka sa velikom pažnjom i uz direktni prenos pratili sva dešavanja u vezi sa sjednicom Generalne skupštine UN i glasanje o neobavezujućoj rezoluciji o Srebrenici, što je najveću euforiju očekivano izazvalo u Federaciji BiH, budući da su politički lideri Bošnjaka jednostrano, bez konsenzusa tri naroda i dva entiteta, i pokrenuli ovu priču u svjetskoj organizaciji.

Federalni mediji su izvjestili da je Generalna skupština UN usvojila "Rezoluciju o genocidu u Srebrenici", navodeći da je riječ o istorijskoj pobjedi i da su za rezoluciju glasale 84 zemlje članice, protiv 19, a da je 68 bilo uzdržano.

Gotovo sa identičnim naslovima "Usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici", federalni mediji su prenijeli izjave svojih političkih lidera, prije svega Zlatka Lagumdžije i Denisa Bećirovića, koji je u izjavi za sarajevski portal Kliks, priznao da je na ovoj rezoluciji rađeno 12 mjeseci.

Nijedan od federalnih medija, međutim, nije se upustio u dublju analizu rezultata glasanja koji ukazuju da je rezolucija proglašena usvojenom iako je protiv i uzdržanih bilo više (87), "za" su glasale 84 zemlje, uključujući i bošnjačkog predstavnika u Misiji u Njujorku, dok čak 22 zemlje se uopšte nisu izjasnile. 

Osim informacije o izglasavanju rezolucije i izjava političkih predstavnika, najviše pažnje u svim medijima posvećeno je načinu na koji su zemlje članice glasale ili bile uzdržane. Svi mediji su prenijeli i fotografije srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je tokom glasanja bio ogrnut srpskom zastavom, kao i njegovo upozorenje da je rezolucija podijelila ne samo region, već i Ujedinjene nacije.

Tako je bilo u medijima Republike Srpske, koji su veoma pozitivno ocijenili rezultat glasanja, s obzirom na to da je pod snažnim pritiskom predlagača, Njemačke i Ruande, sponzora i kosponzora rezolucije, njeno izglasavanje bilo najavljivano, očekivano i sasvim izvjesno. 

Analizirajući rezultate glasanja politički predstavnici Srba u Republici Srpskoj su jednodušno ocijenili da je u GS UN ostvarena velika pobjeda, koja će biti zalog za budućnost, ali i da će posljedice ove situacije biti vrlo brzo vidljive. Ukazano je i na veliki doprinos srpskom diplomatskog tima predvođenog Aleksandrom Vučićem.

Po principu podijeljenosti Ujedinjenih nacija o pitanju rezolucije u Srebrenici i medija u FBiH i Republici Srpskoj, bili su i izvještaji u podgoričkim medijima, koji su se našli između zvaničnog stava Vlade da će podržati rezoluciju u GS UN i protestnog skupa koji je juče i danas bio održan ispred zgrade izvršne vlasti protiv takvog vladinog stava.

Ni podgorički mediji nisu ulazili u dublju analizu rezultata glasanja, komentare, kao ni moguće posljedice pomenute vladine odluke.

Hrvatska je jedna od sponzora rezolucije o Srebrenici u GS UN, a njen premijer Andrej Plenković, prenijeli su mediji, ranije danas je rekao da se njeno usvajanje ne dovodi u pitanje. Informaciju o izglasavanju rezolucije prenijeli su svi, bez komentara, ali s posebnim osvrtom na to da je tokom glasanja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio ogrnut zastavom Srbije.

Mediji Sjeverne Makedonije su prenijeli informaciju da je GS UN prihvatila rezoluciju o Srebrenici i da je njihov predstavnik glasao "za", bez komentara, ali sa više tekstova o tome kako su se u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici formirale kolone vozila u znak podrške predsjedniku Vučiću.

Izglasavanje rezolucije u Srebrenici nije se našlo na udarnim stranama jedino medija u Sloveniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana