Медијски мук у региону о резултатима гласања: Мањинска подршка без дубље анализе

Танјуг
Медијски мук у региону о резултатима гласања: Мањинска подршка без дубље анализе

БЕОГРАД - Регионални медији су без изузетка са великом пажњом и уз директни пренос пратили сва дешавања у вези са сједницом Генералне скупштине УН и гласање о необавезујућој резолуцији о Сребреници, што је највећу еуфорију очекивано изазвало у Федерацији БиХ, будући да су политички лидери Бошњака једнострано, без консензуса три народа и два ентитета, и покренули ову причу у свјетској организацији.

Федерални медији су извјестили да је Генерална скупштина УН усвојила "Резолуцију о геноциду у Сребреници", наводећи да је ријеч о историјској побједи и да су за резолуцију гласале 84 земље чланице, против 19, а да је 68 било уздржано.

Готово са идентичним насловима "Усвојена резолуција о геноциду у Сребреници", федерални медији су пренијели изјаве својих политичких лидера, прије свега Златка Лагумџије и Дениса Бећировића, који је у изјави за сарајевски портал Кликс, признао да је на овој резолуцији рађено 12 мјесеци.

Ниједан од федералних медија, међутим, није се упустио у дубљу анализу резултата гласања који указују да је резолуција проглашена усвојеном иако је против и уздржаних било више (87), "за" су гласале 84 земље, укључујући и бошњачког представника у Мисији у Њујорку, док чак 22 земље се уопште нису изјасниле. 

Осим информације о изгласавању резолуције и изјава политичких представника, највише пажње у свим медијима посвећено је начину на који су земље чланице гласале или биле уздржане. Сви медији су пренијели и фотографије српског предсједника Александра Вучића који је током гласања био огрнут српском заставом, као и његово упозорење да је резолуција подијелила не само регион, већ и Уједињене нације.

Тако је било у медијима Републике Српске, који су веома позитивно оцијенили резултат гласања, с обзиром на то да је под снажним притиском предлагача, Њемачке и Руанде, спонзора и коспонзора резолуције, њено изгласавање било најављивано, очекивано и сасвим извјесно. 

Анализирајући резултате гласања политички представници Срба у Републици Српској су једнодушно оцијенили да је у ГС УН остварена велика побједа, која ће бити залог за будућност, али и да ће посљедице ове ситуације бити врло брзо видљиве. Указано је и на велики допринос српском дипломатског тима предвођеног Александром Вучићем.

По принципу подијељености Уједињених нација о питању резолуције у Сребреници и медија у ФБиХ и Републици Српској, били су и извјештаји у подгоричким медијима, који су се нашли између званичног става Владе да ће подржати резолуцију у ГС УН и протестног скупа који је јуче и данас био одржан испред зграде извршне власти против таквог владиног става.

Ни подгорички медији нису улазили у дубљу анализу резултата гласања, коментаре, као ни могуће посљедице поменуте владине одлуке.

Хрватска је једна од спонзора резолуције о Сребреници у ГС УН, а њен премијер Андреј Пленковић, пренијели су медији, раније данас је рекао да се њено усвајање не доводи у питање. Информацију о изгласавању резолуције пренијели су сви, без коментара, али с посебним освртом на то да је током гласања предсједник Србије Александар Вучић био огрнут заставом Србије.

Медији Сјеверне Македоније су пренијели информацију да је ГС УН прихватила резолуцију о Сребреници и да је њихов представник гласао "за", без коментара, али са више текстова о томе како су се у Београду и Косовској Митровици формирале колоне возила у знак подршке предсједнику Вучићу.

Изгласавање резолуције у Сребреници није се нашло на ударним странама једино медија у Словенији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана