Manjak radne snage diže plate

Dragana Orlović
Manjak radne snage diže plate

BANjALUKA - Na najnižu platu u Republici Srpskoj u maju ove godine prijavljeno je bilo 17.207 zaposlenih, što je za 8.813 radnika manje u odnosu na isti mjesec lani, a to je, prema riječima upućenih, jednim dijelom posljedica povećanja primanja, odliva radne snage, ali i pandemije.

 

Direktor Poreske uprave RS Goran Maričić rekao je za “Glas Srpske” da je po osnovu radnog odnosa na najnižu platu od 520 maraka u maju prošle godine bilo prijavljeno ukupno 26.020 radnika.

On je podsjetio i da je u prošloj godini značajan dio radnika u Republici Srpskoj u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje posljedica virusa korona ostvarivao pravo na isplatu najniže plate i doprinosa.

Međutim, to što je u ovoj godini manje radnika na minimalcu, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić objašnjava upravo pojačanim kontrolama inspektora Poreske uprave RS, ali i time što se zaposleni više ne mogu prijavljivati na četiri sata.

Na smanjen broj radnika na minimalcu, kako ističe Trivić, uticao je i odlazak ljudi u inostranstvo.

- Manjak radne snage na domaćem tržištu, koji je prisutan već neko vrijeme, natjerao je na neki način pojedine poslodavce da ponude bolje uslove poslovanja - istakao je Trivić i dodao da su svi ti faktori zajedno određenom broju radnika donijeli nešto veće plate, ali i pojedincima da pređu iz sive zone u regularne tokove.

Stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS Božana Radošević smatra da, kada je riječ o radnicima koji primaju najnižu platu, koja je, kako podsjeća, do 1. juna ove godine iznosila 520 maraka, a sada je za 20 maraka veća, svi podaci moraju biti detaljno analizirani.

- Postoje poslodavci koji za marku-dvije povećaju plate svojim radnicima, pa kada se iz poreskog sistema izvuče informacija o zaposlenima koji primaju 520 maraka, onda to i nije do kraja relevantan podatak koliko ih je ukupno sa najnižim primanjima - smatra Radoševićeva.

Istakla je i da značajan broj radnika ne prima ni minimalnu zagarantovanu zaradu, dok je trećina onih koji zarađuju ispod prosječne plate RS.

- Da li je posljednjih godina došlo i koliko do odliva radne snage u inostranstvo i kakve je to sve posljedice ostavilo, ne može se komentarisati, sve dok ne budu završene analize sa tačnim brojem radnika u RS, ali i plata koje primaju - dodala je Radoševićeva.

Set zakona

Vlada Republike Srpske u maju ove godine utvrdila je set zakona kojim je omogućeno povećanje plata svim radnicima, a za šta je iz budžeta izdvojeno 70 miliona maraka. Tada je donesena i odluka da najniža plata u Republici Srpskoj od juna iznosi 540 marka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana