Lukač: U BiH postoji opasnost od terorizma

Srna
Lukač: U BiH postoji opasnost od terorizma

Sarajevo - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas u Sarajevu da u BiH postoje teroristi i da postoji opasnost da se teroristički napadi ponove.

"Hiljade ljudi su simpatizeri vehabijskog pokreta, jednog novog vjerskog pravca na ovim prostorima. Islamska zajednica u BiH pokušala je to staviti pod kontrolu, ali se nakon prijetnji povukla. Islamska zajednica je uradila što je mogla, a sada je na potezu država koja, nažalost, nije u stanju da prekine taj trend i to će se brzo osjetiti", naglasio je Lukač.

On je dodao da treba uraditi sve na zaštiti građana i mladih ljudi.

Lukač je upozorio da se islamski radikalizam brzo proširio i podsjetio da su u terorističkim napadima u Evropi bila uključena i lica iz BiH.

"Radikalizam u BiH nije u opadanju. Dobro je što se provode projekti Ministarstva bezbjednosti, ali to traje dugo. Smatram da mnogi, ipak, neće napustiti put kojim su krenuli", ocijenio je Lukač na sastanku organizovanom povodom potpisivanja Sporazuma o upućivanju oficira za vezu u Evropol.

On je rekao da MUP ima informacije o tim licima, posebno onim koji su otišli na ratišta, te upozorio da je veliki broj simpatizera i onih koji im pomažu.

"Postoje veze i kanali koje treba ukinuti", poručio je Lukač.

Lukač je podsjetio da je terorista koji je izvršio napad u Zvorniku radikalizovan za šest mjeseci, te da postoje mnoge zajednice u BiH koje vrbuju i regrutuju ljude i posebnim kanalima ih šalju na ratišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana