Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, za “Glas Srpske”: Ovaj grad je bedem Srpske

Vedrana Kulaga Simić
Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, za “Glas Srpske”: Ovaj grad je bedem Srpske

Istočno Sarajevo je bedem Republike Srpske, istinski svetionik i patriotska priča. Ovaj grad je nastao i rastao zajedno s njom, a danas je jedan od dva republička glavna stuba.

Poručio je to za “Glas Srpske” Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, grada koji danas obilježava tri decenije postojanja.

Navršilo se 30 godina od kada se, kako je na početku istakao prvi čovjek ovog grada na istoku, sastala prva skupština te proglašen grad Srpsko Sarajevo Republike Srpske.

- Bilo je to na ovaj datum - 13. marta 1993. godine u Vogošći. Tada su se odbornici iz gradskih opština, među kojima su bile Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Srpsko Novo Sarajevo, Srpska Ilidža sastali i dogovorili da bude formirana zajednica opština u vidu jednog grada, srpskog grada Sarajeva i to u vrijeme neposredne ratne opasnosti. Nedugo poslije toga je došao zakon o gradu. Veoma bitna je poruka, koju šaljemo i danas, a to je da su  prije 30 godina, u ratnom vihoru, u teškom vremenu odlučili da organizuju civilnu vlast koja će, uz vojnu odbranu stanovništva Republike Srpske, takođe da egzistira na ovom našem području i na teritorijama koje su Srbi tada držali kako bi kvalitetno upravljali procesima.

GLAS: Kako to izgleda danas, tri decenije poslije?

ĆOSIĆ: Taj datum, 30 godina poslije, obilježavamo na potpuno drugoj lokaciji, u potpuno drugoj organizaciji, ali prateći tradiciju onog Sarajeva koje smo stvarali. Korijene nikada nećemo zaboraviti i mjesto gdje smo sve stvarali, ali ostavljamo sve loše i nastavljamo dalje. I danas smo istinska patriotska priča Republike Srpske. Veoma bitno za Istočno Sarajevo jeste to da je nastalo i raslo zajedno s Republikom Srpskom. Na ovim prostorima su nastale osnovne institucije Republike Srpske, počevši od Vlade, Narodne skupštine, predsjednika, tadašnje Srpske radio televizije, Srpske novinske agencije i brojnih drugih. Obilježavajući ovih 30 godina evociramo uspomene na skoro 4.500 poginulih boraca Vojske Republike Srpske koji su stradali od 1992. do 1995. godine na ovom prostoru, a predstavljaju svakog petog borca koji je poginuo u vojsci Srpske. Oni nikada neće pasti u zaborav, a uvijek ističemo da su ovdašnji Srbi iznijeli ogroman teret odbrane svojih ognjišta, prenijeli i mrtve i ponovo se izdigli i izgradili ovaj grad Istočno Sarajevo, za šta zaslužuju najveću počast i priznanje.

GLAS: Već ste isticali kako se nadate da bi u toku ove godine mogao biti izmijenjen Ustav Republike Srpske prema kojem bi Istočno Sarajevo bio prestoni grad, a u njemu prestona opština Pale.

ĆOSIĆ: Ono što je bitno jeste to da smo mi otvorena sredina - sve što želimo i koliko želimo sebi, želimo i drugima. U tom organizacionom dijelu Republike Srpske želimo i istinski shvatamo da je Banjaluka glavni grad, ali naspram nje postoji jedan grad koji se zove Istočno Sarajevo i zaslužuje da bude prestoni grad, jer se u njemu branila Republika Srpska, a u Palama stvarale civilne institucije Republike Srpske. I mislimo da takav Ustav i najviše odgovara današnjoj organizaciji Srpske. Postoje centri u Republici kao što su Bijeljina, Prijedor, Gradiška, Zvornik i drugi, u kojima ima mnogo stanovnika i mi to podržavamo, ali centri koji su stubovi Republike Srpske su Banjaluka i Istočno Sarajevo.

GLAS: Tog marta 1993. godine donesena je statutarna odluka o organizaciji srpskog grada Sarajeva, a ove godine biće održava svečana sjednica Skupštine grada. Plan je da na tom zasjedanju bude donesena rezolucija o budućim pravcima razvoja. Kakve su vizije?

ĆOSIĆ: Na sjednicu su pozvani svi odbornici iz opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, jer smo jedini grad koji u svom sastavu ima šest opština, delegacije institucija Republike Srpske i Republike Srbije i sve druge visoke zvanice koje doprinose razvoju našeg grada u cjelini. Rezolucija koju donosimo utemeljena je na bazi Strategije razvoja 2023-2029. koju smo usvojili, a to je da je Istočno Sarajevo otvoren i funkcionalan grad, urban i grad koji je zasnovan na ekološkim principima, ali i modernih tehnologija i univerziteta. Tačno znamo gdje će i kakav će biti ovaj naš grad u periodu implementacije strateških dokumenata. S druge strane, cilj nam je da kažemo i pokažemo da smo danas, na dan kad obilježavamo 30 godina postojanja, na izuzetno boljem mjestu nego na onom na kojem je i sve počelo, ali i da za naredne tri decenije želimo da budemo na još boljem nego što je to danas.

GLAS: Istočno Sarajevo je sastavljeno od šest opština i po toj organizaciji je jedinstven primjer u Republici Srpskoj. Da li je to plus ili problem za razvoj?

ĆOSIĆ: Naša jedina prepreka u razvoju Istočnog Sarajeva je urbana nepovezanost, ali i to će biti urađeno kada implementiramo najveće projekte za ovaj grad. To se odnosi na bolje saobraćajno povezivanje trećom trakom preko Romanije, kao i na saobraćajnicu od Sokoca do Pala i od Istočnog Novog Sarajeva do Pala. Kada to završimo bićemo potpuno urban i kompaktan grad te svima pokazati da je bolje imati grad organizovan na ovaj način. Svim lokalnim zajednicama, koje mogu, preporučio bih da se organizuju kao i mi.

GLAS: S područja Istočnog Sarajeva veoma često odlaze poruke o važnosti kulture sjećanja, a ove godine biće svećano predstavljen i Memorijalni kompleks posvećen  stradanju sarajevskih Srba.

ĆOSIĆ: Memorijalni kompleks jeste najznačajniji projekat u sferi kulture sjećanja. Posvećen je stradalim Srbima civilima u 20. vijeku. Na virtuelan način biće prikazano sve što je dio Srba kroz vijekove, i to ne samo onih iz Sarajeva, odnosno današnjeg Istočnog Sarajeva već cijele regije. Kompleks će biti ponos svih generacija i vječni čuvar sjećanja onih koji nisu dočekali uvijek i jedino željenu slobodu. Jednostavno, nije zgoreg ponoviti da je tu riječ o kompleksu u kojem će na jednom mjestu biti prikazana istorija i stradanje Srba u čitavom vijeku na tom području. Zamišljeno je da ga čine, između ostalog, spomenik s likom Bijelog anđela, visine od šest do osam metara, reljefni prikaz tri crkve - Stara, Saborna i Preobraženjska od kojih će staze voditi ka spomeniku, a na LED displejima biće informacije o stradalim sarajevskim Srbima. Na displejima, s druge strane reljefnih prikaza crkava biće imena stradalih. Bukvalno će biti ispričana jedna priča i ona nam je potrebna upravo kako bismo mladim naraštajima prenijeli istoriju i kulturu sjećanja podigli na još viši nivo. Osim toga, potpisan je sporazum s Mitropolijom dabrobosanskom o saradnji. Radna grupa koja prikuplja istorijsku građu koja će biti prikazana na displejima i monografiji do sada je uradila mnogo stvari koje se tiču žrtava u Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno-otadžbinskom, dok ima određenih problema s podacima koji se odnose na Prvi svjetski rat. U okviru projekta biće urađena vizuelna identifikacija zastave Republike Srpske na Trebeviću, koji je i odlukom Vlade proglašen parkom prirode.

GLAS: Kada je riječ o projektima, prvenstveno onim infrastrukturnim, u Istočnom Sarajevu se mnogo gradilo sredstvima koje je donirala Srbija. Šta Vam to znači?

ĆOSIĆ: Kao čovjek i gradonačelnik uvijek otvoreno kažem da grad Istočno Sarajevo ne bi danas ovako izgledao bez pomoći vlada Republike Srpske i Srbije. Krajem devedesetih i početkom dvijehiljaditih godina, putem građevinskog materijala, uloženo je dosta novca u razvoj tadašnjeg Srpskog Sarajeva, danas Istočnog Sarajeva. Vlada Srpske je nastavila, a Vlada Srbije se ponovo pridružila kroz pomoć projektima posljednjih godina. Koliko im zahvaljujem, toliko smatram i da je njihova odgovornost da čuvaju ovu lokaciju Istočnog Sarajeva i razvijaju kroz finansijsku pomoć projektima.

Park velikana

GLAS: Najavljena je i gradnja parka velikana zdravstva u krugu bolnice “Srbija”. Šta je do sada urađeno u vezi s tim?

ĆOSIĆ: Na pragu smo dobijanja građevinske dozvole. Imamo glavni projekat, ali do kraja još nije definisan finansijski dio. U budžetu postoje predviđena sredstva, ali ne želimo da ulazimo u investiciju dok neke izvore sredstava ne identifikujemo u gradskoj kasi. Ako uskladimo prihode i rashode gradnja će početi ove godine, kako bi iduće završili i na taj način identifikovali najveće velikane zdravstva koji su zaslužni, između ostalog i za stvaranje bolnice “Srbija” i oživljavanja zdravstva na ovom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana