Liderima niko ne izlazi na crtu

Vedrana Kulaga
Liderima niko ne izlazi na crtu

Banjaluka - Delegati SNSD-a, HDZ-a BiH i SBB-a sutra će birati nova stranačka rukovodstva na saborima i kongresima u Istočnom Sarajevu, Mostaru i Tuzli, a aktuelni lideri nemaju razloga za brigu jer su jedini kandidati za nove predsjedničke mandate.

U strankama kažu da podaci sa terena odakle stižu kandidature pokazuju da su Milorad Dodik, Dragan Čović i Fahrudin Radončić blizu novih mandata, ali da nije nemoguće da se na samim saborima i kongresima stranaka pojave i protivkandidati. Stranački vrhovi i službe ovih dana slažu posljednje kockice u vezi sa održavanjem sabora i kongresa.

U SNSD-u, koji bi prema najavama trebalo da doživi najveću transformaciju u rukovodstvu, danas će biti održan sastanak vrha stranke.

- Sve je spremno, ali ćemo još jednom provjeriti da li je sve na mjestu i onako kako je zamišljeno - rekla je juče potpredsjednik SNSD-a Nada Tešanović.

Dodik, koji je na čelu SNSD-a od osnivanja stranke 1996. godine, rekao je nedavno da će stranka na predstojećem saboru manifestovati jedinstvo i snagu. U SNSD-u su ranije kazali da će doći i do promjena u rukovodstvu, koje podrazumijevaju bolje regionalno organizovanje, uz imenovanje regionalnih izvršnih sekretara SNSD-a.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Nikola Lovrinović rekao je juče da će biti izabrano novo rukovodstvo i da su usvojena potrebna dokumenta za održavanje sabora.

- Čović je za sada jedini kandidat za predsjednika, a na saboru postoji mogućnost da se još neko kandiduje, mada ne vjerujem da će se to desiti - rekao je Lovrinović i dodao da je saboru predloženo nekoliko izmjena kada je riječ o izboru i članstvu u pojedinim stranačkim odborima.

Na kongresu SBB-a, osim novog lidera, biće izabrani članovi najviših stranačkih organa. Potpredsjednik stranke Mirsad Đonlagić istakao je da nadležni usaglašavaju posljednje sitnice za održavanje kongresa.

- Svi kantonalni odbori su za predsjednika kandidovali Radončića, ali vidjećemo još, jer je moguće da se neko drugi neposredno pred kongres kandiduje za lidera. Do sada smo imali pet potpredsjednika i tu bi moglo da dođe do određenih promjena - rekao je Đonlagić.

SNSD, HDZ i SBB probijaju led kada je riječ o izbornim saborima. Do kraja godine taj posao čeka i SDS, SDA, NDP, PDP i SDP BiH.

Sutra Peti sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata

U Istočnom Sarajevu sutra će biti održan Peti sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ na kojem bi trebalo da bude izabran predsjednik stranke, članovi Glavnog odbora i Nadzornog odbora, te statutarne komisije.

Na saboru bi trebalo da bude razmatran i usvojen Izvještaj o radu SNSD-a, prijedlog novog Statuta stranke, kao i prijedlog deklaracije Petog sabora SNSD-a.

Sabor će biti održan u dvorani "Slavija", sa početkom u 12.00 časova, najavljeno je iz SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana