Les: Srbi možda izgubili glasanje, ali predlagači nisu dobili željenu podršku

Tanjug
Les: Srbi možda izgubili glasanje, ali predlagači nisu dobili željenu podršku

LONDON - Vodeći istraživač u Centru za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu Timoti Les ocijenio je danas da je usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bila čudna epizoda u kojoj su svi bili gubitnici.

On je za Tanjug pojasnio da su Srbi možda izgubili glasanje, ali da Sjedinjene Američke Države, Njemačka i ostali predlagači nisu dobili podršku koju su tražili od drugih zemalja.

Prema njegovim riječima to je i loša vijest za Zapad koji je, smatra Les,  želio da pošalje snažnu političku Srbima u BiH, da im nedostaje međunarodna podrška za njihov cilj nezavisnosti.

-Zapad je takođe uvrijedio i otuđio Srbe u ključnom trenutku u međunarodnim odnosima kada bi trebalo da pokušava da ih dovede u zapadni tabor, a ne da Srbe gura bliže Rusiji i Kini. To nije pametna politika i govori o ideološkom fundamentalizmu nekih zapadnih lidera koji su slijepi za strateške interese Zapada - rekao je Les.

Kako je rekao ,to je ujedno i loša vijest za istinu jer je Srebrenica pitanje za analiziranje i debatu istoričara, a ne diplomata, čije se mišljenje o tome vodi isključivo političkim proračunima, a ne činjenicama o tome šta se dogodilo.

Ističe da je u tom procesu patnja žrtava instrumentalizovana na način koji smatra nepouzdanim.

-Svako ko sumnja u političku prirodu glasanja treba da pogleda kako su se glasovi slagali. Sve zemlje koje su se tome protivile bile su antizapadne. Oni koji su je podržavali uglavnom su dolazili iz zapadnog tabora ili islamskog svijeta. I oni koji su bili uzdržani ili odbili da glasaju su države čiji interes nije da se upuštaju u spor između Zapada i Srba - smatra Les.

On kaže da nakon usvajanja rezolucije ne vidi pobjednika, čak ni Bošnjake za koje će rezolucija malo pomoći da unaprijede svoje ciljeve.

-Malo je vjerovatno da će države u budućnosti obilježavati Srebrenicu više nego što to sada rade. U međuvremenu, kod kuće, rezolucija je podstakla bosanske Srbe koji su odgovorili pozivom na raspad Bosne - zaključio je Les.

Što se tiče Kosova i Metohije, Les kaže da je dugo vjerovao da će se priča o Kosovu završiti dogovorom o podjeli i dodao da očekuje da će Ričard Grenel i buduća administracija Donalda Trampa nastaviti tamo gde su stali 2020. godine i da će da unaprede tu ideju koja je, smatra Les, jedino održivo rešenje za  pitanje statusa KiM.

-U međuvremenu, trenutna politika Zapada se nalazi u ćorsokaku. Kosovo vodi svoju politiku koja podrazumijeva prisilnu integraciju Srba ili, još bolje iz albanske perspektive, njihov egzodus sa Kosova. Srbija se sve čvršće protivi bilo kakvom priznavanju nezavisnosti, što je predvidiv odgovor na ono što vidi kao progon kosovskih Srba i pritisak Zapada da se odrekne Kosova bez ikakve značajne nadoknade - rekao je Les.

Kada se radi o Zapadu, ističe Les, on je u zamci jer, sa jedne strane se zalaže za članstvo Prištine u Savetu Evrope, a sa druge odbija to da učini i uslovljava Prištinu osnivanjem Zajednice srpskih opština, kritikuje Albance za jednostrane akcije protiv Srba i jača svoje vojno prisustvo na KiM kako bi se “spriječile jednostrane akcije Srba”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana