Лес: Срби можда изгубили гласање, али предлагачи нису добили жељену подршку

Танјуг
Лес: Срби можда изгубили гласање, али предлагачи нису добили жељену подршку

ЛОНДОН - Водећи истраживач у Центру за геополитику Универзитета у Кембриџу Тимоти Лес оцијенио је данас да је усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација била чудна епизода у којој су сви били губитници.

Он је за Танјуг појаснио да су Срби можда изгубили гласање, али да Сједињене Америчке Државе, Њемачка и остали предлагачи нису добили подршку коју су тражили од других земаља.

Према његовим ријечима то је и лоша вијест за Запад који је, сматра Лес,  желио да пошаље снажну политичку Србима у БиХ, да им недостаје међународна подршка за њихов циљ независности.

-Запад је такође увриједио и отуђио Србе у кључном тренутку у међународним односима када би требало да покушава да их доведе у западни табор, а не да Србе гура ближе Русији и Кини. То није паметна политика и говори о идеолошком фундаментализму неких западних лидера који су слијепи за стратешке интересе Запада - рекао је Лес.

Како је рекао ,то је уједно и лоша вијест за истину јер је Сребреница питање за анализирање и дебату историчара, а не дипломата, чије се мишљење о томе води искључиво политичким прорачунима, а не чињеницама о томе шта се догодило.

Истиче да је у том процесу патња жртава инструментализована на начин који сматра непоузданим.

-Свако ко сумња у политичку природу гласања треба да погледа како су се гласови слагали. Све земље које су се томе противиле биле су антизападне. Они који су је подржавали углавном су долазили из западног табора или исламског свијета. И они који су били уздржани или одбили да гласају су државе чији интерес није да се упуштају у спор између Запада и Срба - сматра Лес.

Он каже да након усвајања резолуције не види побједника, чак ни Бошњаке за које ће резолуција мало помоћи да унаприједе своје циљеве.

-Мало је вјероватно да ће државе у будућности обиљежавати Сребреницу више него што то сада раде. У међувремену, код куће, резолуција је подстакла босанске Србе који су одговорили позивом на распад Босне - закључио је Лес.

Што се тиче Косова и Метохије, Лес каже да је дуго вјеровао да ће се прича о Косову завршити договором о подјели и додао да очекује да ће Ричард Гренел и будућа администрација Доналда Трампа наставити тамо где су стали 2020. године и да ће да унапреде ту идеју која је, сматра Лес, једино одрживо решење за  питање статуса КиМ.

-У међувремену, тренутна политика Запада се налази у ћорсокаку. Косово води своју политику која подразумијева присилну интеграцију Срба или, још боље из албанске перспективе, њихов егзодус са Косова. Србија се све чвршће противи било каквом признавању независности, што је предвидив одговор на оно што види као прогон косовских Срба и притисак Запада да се одрекне Косова без икакве значајне надокнаде - рекао је Лес.

Када се ради о Западу, истиче Лес, он је у замци јер, са једне стране се залаже за чланство Приштине у Савету Европе, а са друге одбија то да учини и условљава Приштину оснивањем Заједнице српских општина, критикује Албанце за једностране акције против Срба и јача своје војно присуство на КиМ како би се “спријечиле једностране акције Срба”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана