Kusturica: Optužujući žrtvu genocida da sprovodi genocid ravno je najvećem zločinu

Srna
Kusturica: Optužujući žrtvu genocida da sprovodi genocid ravno je najvećem zločinu

BANjALUKA - Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica izjavio je danas da je optužiti jedan narod, koji je u svojoj istoriji bio jedna od najvećih žrtava genocida, da on sprovodi genocid nad nekim drugim ravno najvećem ljudskom zločinu.

"Glasanje u Generalnoj skupštini UN rezultat je očaja u kome se civilizacija nalazi i očigledno je da nas u budućnosti čekaju velika razdvajanja", ocijenio je Kusturica.

On je dodao da, kao što Etiopija i Somalija polako klize ka jugu Saudijske Arabije, tako se svijet podvaja po svim elementima.

"Optužiti jedan narod koji je u svojoj istoriji bio jedna od najvećih žrtava genocida da on sprovodi genocid nad nekim drugim ravno je najvećem ljudskom zločinu", izjavio je Kusturica za "RT Balkan".

On je upitao "zašto je sve ovo moralo da se dogodi u ovom trenutku kada se na dvije strane svijeta vode veliki ratovi".

"Očigledno da je u pitanju ideja zaborava, da se aktivira zaborav da je u Drugom svjetskom ratu pobijeno 27 miliona Rusa, u Holokaustu šest miliona Jevreja, i koliko mi znamo, više od milion Srba. U reviziji istorije, ovo glasanje bi trebalo da bude jedan od ključnih argumenata onih koji žele da menjaju istoriju, odnosno onih koji su nam donedavno tražili da zaboravimo istoriju", naveo je Kusturica.

On je ukazao da je vrlo zanimljivo to što su na kraju prošlog vijeka govorili da je kraj istorije.

"Onda su shvatili da Kina postaje hegemon, da se Rusija vraća u svakom pogledu i onda, odjednom, više nema da nema istorije. Čak je i /Frensis/ Fukujama napisao knjigu kojom oponira sam sebe, i sada prisustvujemo pukoj reviziji istorije, jednom delu koji uvodi potpuno novi motiv zavađanja naroda na Balkanu", dodao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, "moguće je da će se ovaj broj glasova koji nije baš bio uspješan po organizatore pokazati kao vrsta nove društvene revolucije i da ćemo živeti u vremenu u kome nećemo imati samo jedan izvor nego će biti više svijetova".

"Koliko god (američki državni sekretar Entoni) Blinken tvrdio da Amerika treba da stane iza napada na Rusiju koji bi se izvodili dalekometnim oružjem Amerike koje bi dejstovalo iz Ukrajine, mislim da to neće tako ići i da postoji vaga u kojoj će neko morati da razmisli da može doći i do uzvratnog bombardovanja. Ne u Ukrajini nego onog, kako je rekao Si Đinping, koji gura svet u novi hladni rat", zaključio je Kusturica.

Za antisrpsku rezoluciju su glasale 84 zemlje, 87 je bilo uzdržano ili protiv, dok 22 članice UN nisu glasale.

Ovaj dokument, iniciran bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik iskučivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana