Кустурица: Оптужујући жртву геноцида да спроводи геноцид равно је највећем злочину

Срна
Кустурица: Оптужујући жртву геноцида да спроводи геноцид равно је највећем злочину

БАЊАЛУКА - Прослављени српски редитељ Емир Кустурица изјавио је данас да је оптужити један народ, који је у својој историји био једна од највећих жртава геноцида, да он спроводи геноцид над неким другим равно највећем људском злочину.

"Гласање у Генералној скупштини УН резултат је очаја у коме се цивилизација налази и очигледно је да нас у будућности чекају велика раздвајања", оцијенио је Кустурица.

Он је додао да, као што Етиопија и Сомалија полако клизе ка југу Саудијске Арабије, тако се свијет подваја по свим елементима.

"Оптужити један народ који је у својој историји био једна од највећих жртава геноцида да он спроводи геноцид над неким другим равно је највећем људском злочину", изјавио је Кустурица за "РТ Балкан".

Он је упитао "зашто је све ово морало да се догоди у овом тренутку када се на двије стране свијета воде велики ратови".

"Очигледно да је у питању идеја заборава, да се активира заборав да је у Другом свјетском рату побијено 27 милиона Руса, у Холокаусту шест милиона Јевреја, и колико ми знамо, више од милион Срба. У ревизији историје, ово гласање би требало да буде један од кључних аргумената оних који желе да мењају историју, односно оних који су нам донедавно тражили да заборавимо историју", навео је Кустурица.

Он је указао да је врло занимљиво то што су на крају прошлог вијека говорили да је крај историје.

"Онда су схватили да Кина постаје хегемон, да се Русија враћа у сваком погледу и онда, одједном, више нема да нема историје. Чак је и /Френсис/ Фукујама написао књигу којом опонира сам себе, и сада присуствујемо пукој ревизији историје, једном делу који уводи потпуно нови мотив завађања народа на Балкану", додао је Кустурица.

Према његовим ријечима, "могуће је да ће се овај број гласова који није баш био успјешан по организаторе показати као врста нове друштвене револуције и да ћемо живети у времену у коме нећемо имати само један извор него ће бити више свијетова".

"Колико год (амерички државни секретар Ентони) Блинкен тврдио да Америка треба да стане иза напада на Русију који би се изводили далекометним оружјем Америке које би дејстовало из Украјине, мислим да то неће тако ићи и да постоји вага у којој ће неко морати да размисли да може доћи и до узвратног бомбардовања. Не у Украјини него оног, како је рекао Си Ђинпинг, који гура свет у нови хладни рат", закључио је Кустурица.

За антисрпску резолуцију су гласале 84 земље, 87 је било уздржано или против, док 22 чланице УН нису гласале.

Овај документ, инициран без одлуке Предсједништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искучиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана