Ukinute takse za BiH, Srbiji uslovna suspenzija i nove mjere

Agencije
Ukinute takse za BiH, Srbiji uslovna suspenzija i nove mjere

KOSOVSKA MITROVICA – Samoproglašeno Kosovo od ponoći je potpuno ukinulo takse na robu iz BiH, dok su na srpske proizvode privremeno i uslovno suspendovane uz uvođenje sankcija za srpske dokumente i robu.

Ove mjere sinoić je najavio v.d. premijera samoproglašenog Kosova u ostavci Aljbin Kurti,koji je rekao da se takse od ponoći ukidaju, ali uz primjenu recipročnih mjera za Srbiju, dok će BiH biti oslobođena tih mjera.

Kurti je izjavio da je odluku o ukidanju carinskih stopa i uvođenju recipročnih za robu iz Srbije donio poštujući CEFTA sporazum te da će odluka važiti do 15. juna, kada će biti doneta procjena o tome kako je sprovedena.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Kurti nije ukinuo takse na robu iz centralne Srbije i ne treba nasedati na lažne vijesti.

- Premijer privremenih institucija samouprave u Prištini najavio je, da budemo sasvim precizni, samo oročenu suspenziju taksi i to uslovno, a istovremeno uvodi nove kaznene mere za naše građane i privredu, koje naziva reciprocitetom - naglasio je sinoć Đurić u saopštenju.

Ovim se, istakao je on, situacija ne deeskalira i ne vraća na stanje prije uvođenja anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije, već se na perfidan način uvode do sada nepostojeće barijere za trgovinu i kretanje ljudi i robe.

Đurić je naveo da Priština nastavlja da se poigrava ovim pitanjem i ekonomskom perspektivom društva na Kosovu i Metohiji i naglašava da je ova odluka predstava namijenjena dijelu međunarodne zajednice.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozdravio je odluku prelazne vlade samoproglašenog Kosova o ukidanju taksa na uvoz robe iz BiH i centralne Srbije.

On je na svom "Tviter" nalogu da je "srećan zbog odluke Prištine o potpunom ukidanju taksa".

- Ovo je važna odluka. Regionalna saradnja je ključ za održavanje protoka robe, posebno u vrijeme krize zbog pandemije Kovid-19 - istakao je Borelj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana