Kristijan Šmit nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH

GS
Kristijan Šmit nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH

SARAJEVO- Kristijan Šmit nametnuo je večeras izmjene Izbornog zakona i u Ustav FBiH, kako je navedeno, unio zahtjev za obaveznu saradnju.

-Moj hitan zahtjev danas izabranom sazivu Parlamenta BiH jeste da brzo usvoji odluku o kojoj se već više od deset godina samo raspravlja, koja se čeka, o kojoj se samo izriču bujice riječi bez ikakvih posljedica: implementirajte presude Sejdić-Finci, Zornić i sve druge odluke suda u Strazburu i sudova u Sarajevu. Ja ću biti u tom timu i pomagaću, jer ovo zahtijeva mnogo rada i promišljanja- naveo je Šmit u saopštenju.

Naveo je da jenametnuo mjere koje će unaprijediti funkcionalnost institucija u FBiH“.

-One će omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i osigurati im da ih zaista i predstavljaju oni koje su izabrali. Izmjene koje sam danas uveo neće uticati na glasove koje ste dali. Ovo su vaši izbori. One se ne odnose na direktne izbore već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavljanje indirektno izabranih tijela – rekao je Šmit.

Dodao je da je dodao ustavnu odredbu kojom se uvodi pravo da svako može ostvariti direktno učešće u političkom odlučivanju, a posebno da mladi imaju pravo da izađu sa svojim interesima i potrebama.

-Ovo nije zasnovano na etničkoj pripadnosti, ali neće ugroziti pravo konstitutivnih naroda da štite svoje vitalne interese. Ali ovo vidim kao hitno i neophodno kako bi se dao veći prostor mudrosti i posvećenosti građana BiH- istakao ej Šmit.

Kompletno saopštenje pogledajte OVDJE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana