Krčmar u DNS-u, vraća se Vukovljak

Željka Domazet
Krčmar u DNS-u, vraća se Vukovljak

Banjaluka - Donedavni poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Đorđo Krmar pridružio se DNS-u, koji će ubuduće imati dva poslanika jer se u njegovo jato vraća i Jovan Vukovljak.

Vukovljak je u februaru 2016. godine okrenuo leđa DNS-u i prišao suprotnom političkom bloku sa SDS-om na čelu. On je "Glasu Srpske" potvrdio da je u međuvremenu razgovarao sa liderom DNS-a Markom Pavićem i da su otklonjeni svi nesporazumi zbog kojih je bio ljut na stranku i njeno rukovodstvo.

- Nikada zvanično nisam napustio DNS niti sam prešao u neku drugu stranku. Krčmar definitivno postaje član DNS-a i ubuduće ćemo nas dvojica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH iz tehničkih razloga djelovati kao nezavisni poslanici. Prilikom glasanja zastupaćemo interese RS - rekao je Vukovljak.

Iz DNS-a je najavljeno da će pristupnicu Krčmaru danas u prostorijama Glavnog odbora stranke u Banjaluci uručiti Pavić, a potpredsjednik stranke Marko Aćić odmah potom je na "Tviteru" otkrio da se DNS sa minimalno dva poslanika vraća u Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Krčmar je za "Glas Srpske" rekao da nakon napuštanja SDS-a nije odmah htio da se priključi nijednoj stranci.

- Tri mjeseca nakon što sam napustio SDS i zvanično prelazim u DNS.  U toj stranci su i moji sinovi i oko 300 ljudi koji su napustili SDS iz istih razloga zbog kojih sam i ja to učinio - kaže Krčmar koji je od izlaska iz SDS-a djelovao kao nezavisni poslanik.

Da li će mu pored stranačke pristupnice biti ponuđena i neka od stranačkih funkcija, Krčmar nije želio da kaže istakavši samo da će sa rukovodstvom DNS-a razgovarati o poziciji u stranci.

- Radi se o ozbiljnim ljudima koji znaju ko sam. Srpsko-srpske podjele na niskim principima i neargumentovanim optužbama su velika nesreća. U takvoj igri nisam htio da budem jer nisam neozbiljan čovjek - kazao je Krčmar.

On je ponovio da niko iz SDS-a nije razgovarao s njim i da ih nisu interesovali razlozi njegovog odlaska.

- Neka idu svojim putem, a put koji su oni izabrali nije moj. Oni su sahranili stranku i to što rade obiće im se o glavu. Nisam htio da budem poslušnik ni advokat lidera SDS-a Vukote Govedarice ni cijele klike okupljene oko njega. Već 30 godina sam advokat i ostvario sam se profesionalno. Moja porodica je brojna i dovoljno je da samo porodica glasa za mene pa da budem odbornik - rekao je Krčmar.

Krčmara su nakon njegovog izlaska iz stranke iz SDS-a optuživali da nije radio za stranku, nego isključivo za sebe. Iz SDS-a se juče niko nije oglasio o njegovom prelasku u DNS.

Delegat DNS-a u Domu naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić rekao je da ova stranka svakim danom jača.

- Krčmar je ozbiljan čovjek koji se dokazao i profesionalno i kao poslanik. O nekim pozicijama koje bi zauzeo u stranci još nismo raspravljali - kazao je Rodić.

O kandidatima tek od marta

Zamjenik predsjednika DNS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je juče da će ta stranka u oktobru samostalno izaći na izbore za Narodnu skupštinu RS i Parlament BiH.

Nakon sastanka sa predsjednicima opštinskih odbora DNS-a iz banjalučke regije u Banjaluci, Čubrilović je istakao da će zvanični razgovori o kandidatima za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH u okviru DNS-a i sa koalicionim partnerima početi u martu.

- U banjalučkoj izbornoj jedinici očekujemo najbolji rezultat od osnivanja DNS-a i dva direktna mandata za Narodnu skupštinu RS -  rekao je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana