Kovačević: Sud BiH jeftino sredstvo za borbu protiv Republike Srpske

SRNA
Kovačević: Sud BiH jeftino sredstvo za borbu protiv Republike Srpske

SARAJEVO - Sud BiH je jeftino sredstvo za borbu protiv Republike Srpske i jasno je da je to što je odbio žalbu SNSD-a na odluku Centralne izborne komisije /CIK/ o priznavanju glasačkog listića PDP-a za Dom naroda parlamenta BiH politički projekat rušenja narodne volje, srpskog naroda u BiH, i svih građana Srpske, rekao je Srni delegat Kluba Srba iz SNSD-a u Domu naroda Radovan Kovačević.

"Potpuno je jasno da je riječ o političkoj odluci, koja nema apsolutno nikakve veze sa pravom i pravdom iz razloga što imamo jedan sud koji, po istom pitanju, bez ikakvih dokaza, bez ikakvih novih materijala donosi u dva slučaja, dvije različite odluke", naveo je Kovačević.

On je naglasio da je svakom čovjeku koji ima pravo da glasa jasno na koji način je moguće glasati i da se mora glasati u kvadratić pored imena stranke, a ne tako da se prekriži ime stranke.

"Ovdje su našli jedan glasački listić, potpuno je jasno, nevažeći. Kada prekrižite ime stranke, to nikako ne može da znači da sve vi glasali za tu stranku, to može samo da znači da ste tu stranku prekrižili i da vam je sve na svijetu prihvatljivo osim te stranke. Imali smo proces u kojem su oni uvažili žalbu SNSD-a i rekli da je sve ono što smo mi tvrdili u žalbi jasno i da ne može da se dovodi u pitanje, međutim, sada su su odlučili potpuno drugačije", rekao je Kovačević, komentarišući odluku Suda BiH.

On je istakao da su potpuno jasne činjenice da je SNSD ubjedljivi pobjednik opštih izbora.

"Ali mi smo vidjeli, od dana izbora, počeli su sa projektom rušenja narodne volje, jer su odmah u izbornoj noći evidentni izborni gubitnici proglašavali pobjedu i to slavili sa dječijim šampanjcem. Da su u tom CIK-u, koji je pod direktnom političkom kontrolom, donosili sramne odluke o ponovnom brojanju glasova za predsjednika Republike, da su iscrpili sve mogućnosti, da su imali još neku mogućnost poništili bi rezultate i evidentne izborne gubitnike proglasili za pobjednike", naglasio je Kovačević.

On smatra da se sve ovo dešava jer američki ambasador u BiH Majkl Marfi ne može da prihvati ništa sem onoga što on potencira.

"U međuvremenu se desila ta eskalacija /nelegalnog visokog predstavnika u BiH/ Kristijana Šmita sa /predsjednikom Republike Srpske/ Miloradom Dodikom i rukovodstvom Srpske i Marfija koji ne može da prihvati ništa sem onog što on forsira u BiH, a to je da u BiH nema mjesta za Srbe i Hrvate i zato je promijenjena odluka Suda BiH koji je jeftino sredstvo za borbu protiv Srpske", rekao je Kovačević.

Sud BiH odbio je žalbu SNSD-a na odluku CIK-a BiH koji je krajem maja ponovo priznao listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Portparol CIK-a Maksida Pirić rekla je Srni da je CIK danas dobio odluku Apelacionog vijeća Suda BiH, kojom se odbija žalba SNSD-a. Ona je dodala da će vjerovatno CIK BiH u narednim danima odlučiti da provede žrijebanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana