Kovačević: Šmitu nije mjesto ni na Kozari ni u BiH

GS
Kovačević: Šmitu nije mjesto ni na Kozari ni u BiH

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da Kristijanu Šmitu nije mjesto na Kozari, kao što mu nije mjesto ni u BiH s obzirom na to da je tokom svoje političke karijere odavao poštu ljudima iz nacističkog sistema koji su ubijali Jevreje i Srbe.

Kovačević je naveo da je riječ o čovjeku koji se sve vrijeme lažno predstavlja, što je krivično djelo, pogotovo ako se to radi u međunarodnim odnosima i kada na osnovu toga što se lažno predstavljate stiče i određena prava i miješate se u živote ljudi.

- On se najgrublje miješa u živote svih nas u BiH, na prvom mjestu nas u Republici Srpskoj - rekao je Kovačević za ATV.

Druga stvar, dodao je Kovačević, riječ je o čovjeku koji je inače otvoreno podržavao i odavao poštu onima koji su ubijali narod na Kozari, tako da njemu tu nije mjesto.

Kovačević je podsjetio da je Šmit zajedno sa ljudima u neobičnim uniformama odavao poštu jednom od pilota nacističke Njemačke za kojeg se snažno borio da njegovo mjesto unutar njemačkog establišmenta bude očuvano i zbog toga je i platio krajem svoje političke karijere u Njemačkoj.

- On je, ne smijemo da zaboravimo, dugo bio zamjenik ministra odbrane, odnosno državni sekretar u Ministarstvu odbrane, jedno vrijeme je bio i ministar poljoprivrede Njemačke. Zbog ovih stvari, između ostalog, on je završio svoju političku karijeru u Njemačkoj - napomenuo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, onda kada nisu znali šta će sa njim, poslali su ga u BiH.

- Međutim, kao neko ko je odavao poštu ljudima koji su bili dio nacističkog sistema, koji su ubijali Jevreje i Srbe, sigurno mu nije mjesto na Kozari, kao što mu nije mjesto ni u BiH - istakao je Kovačević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana