Kovačević: Politička situacija teška i napeta, svaki dobar pomak osujeti neko sa strane

Srna
Foto: Klix.ba

SARAJEVO - Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da je politička situacija u BiH teška i napeta i da svaki učinjeni napredak osujeti neko sa strane.

- Kad nam se učini da može da se uradi nešto bolje, uvijek se pojavi neko sa strane da to zaustavi i učini sve da se stvari u BiH destabilizuju. Žao mi je što je nakon posljednjih godinu ili godinu i po dana, kada smo pokazali da BiH ovakva kakva jeste ustavna, dejtonska može da bude uspješna i donosi dobre odluke i kada smo uspjeli da dobijemo kandidatski status i otvaranje pregovora sa EU, uslijedilo ono što je uradio ilegalac Kristijan Šmit koji nema nikakvo pravo da išta radi u BiH - rekao je Kovačević.

On je ponovio da Šmit nije visoki predstavnik u BiH i da tako misli i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je nakon sastanka sa njim nije napisao da se sastao sa visokim predstavnikom, nego samo sa Šmitom.

Kovačević je naveo da je jedini relevantan dokument za imenovanje visokog predstavnika u BiH Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Aneks deset, u kojem piše da bi neko bio visoki predstavnik, mora da postoji relevantna rezolucija UN.

- To je postojalo za svakog visokog predstavnika u BiH - podsjetio je Kovačević za „Kliks“.

Kovačević je rekao da je Republika Srpska potpisala Ustav BiH i da bez tog potpisa ne postoji Ustav BiH.

- Mi smo kao neko ko je kreator Ustava BiH relevantni i da ga tumačimo - istakao je Kovačević i dodao da Srpska poštuje Ustav BiH.

On je naglasio da Šmit nema pravo da domaćim političarima daje nikakve rokove, te da to pravo imaju samo građani koji su ih birali.

Kovačević je, odgovarajući na pitanje zašto se domaći poltičari nisu dogovorili oko izmjena Izbornog zakona BiH, pojasnio da su bošnjački delegati napustili sjednicu Domu naroda na kojoj je na dnevnom redu bio Izborni zakon.

- Srušili su kvorum za rad i onemogućili da mi usvojimo izmjene Izbornog zakona. Mi smo bili spremni da izmjene prođu u prvom čitanju - rekao je Kovačević i dodao da srpski delegati nikada nisu blokirali rad sjednice i oborili kvorum.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana