Košarac: Sve dok stranci nameću rješenja, upitna je bilo kakva perspektiva BiH

Srna
Košarac: Sve dok stranci nameću rješenja, upitna je bilo kakva perspektiva BiH

SARAJEVO - Sve dok stranci, a pogotovo nelegitimni visoki predstavnik, donose odluke, nameću rješenja, te na najgrublji način urušavaju suverenitet i Dejtonski sporazum, upitna je bilo kakva perspektiva BiH, uključujući i onu evropsku, istakao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

"Samo u dogovoru domaćih političkih aktera moguće je tražiti rješenja i perspektive za BiH. Nikome u ovoj zemlji, kao ni samoj EU, ne treba kolonija, već suverena zemlja, o čijim unutrašnjim pitanjima odlučuju legitimno izabrani predstavnici naroda", ocijenio je Košarac koji će sutra učestvovati na Drugom političkom forumu o evropskom putu BiH sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu.

On je "Instagramu" objavio da nije prevelik optimista, niti ima velika očekivanja od tog sastanka.

"Moj cilj je zaštita interesa Republike Srpske i predstavljanje njenih pozicija. Ohrabren sam činjenicom da će i predsjednik Milorad Dodik istog dana boraviti u Briselu. Ovo će biti prilika da ponovo ukažemo na činjenicu je Srpska predložila usvajanje 14 ključnih prioriteta u paketu i integralno, pokazujući svoju punu opredijeljenost za put ka EU. U tom procesu insistiramo na uvažavanju ustavnih nadležnosti i mehanizma koordinacije", rekao je Košarac.

On je naglasio da je primarni interes zvaničnika iz Republike Srpske zakon o Ustavnom sudu BiH i odlazak stranaca iz ove institucije, kao i zatvaranje OHR-a.

Košarac je ukazao da Republika Srpska nije remetilački faktor, niti faktor nestabilnosti.

"Imamo definisane političke stavove i nudimo rješenja za sva otvorena pitanja u BiH. Naša pozicija uvijek je ista - dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda u okviru dejtonske BiH, bez međunarodnog intervencionizma", rekao je Košarac.

U Briselu će sutra biti održan drugi politički forumu na visokom nivou o evropskim integracijama BiH na kojem će biti riječi i o napretku na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Forumu će prethoditi sastanak stranačkih lidera iz BiH sa komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

Drugi politički forum na visokom nivou održaće se pod predsjedavanjem Varheljija i predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana