Кошарац: Све док странци намећу рјешења, упитна је било каква перспектива БиХ

Срна
Кошарац: Све док странци намећу рјешења, упитна је било каква перспектива БиХ

САРАЈЕВО - Све док странци, а поготово нелегитимни високи представник, доносе одлуке, намећу рјешења, те на најгрубљи начин урушавају суверенитет и Дејтонски споразум, упитна је било каква перспектива БиХ, укључујући и ону европску, истакао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

"Само у договору домаћих политичких актера могуће је тражити рјешења и перспективе за БиХ. Никоме у овој земљи, као ни самој ЕУ, не треба колонија, већ суверена земља, о чијим унутрашњим питањима одлучују легитимно изабрани представници народа", оцијенио је Кошарац који ће сутра учествовати на Другом политичком форуму о европском путу БиХ са представницима Европске комисије у Бриселу.

Он је "Инстаграму" објавио да није превелик оптимиста, нити има велика очекивања од тог састанка.

"Мој циљ је заштита интереса Републике Српске и представљање њених позиција. Охрабрен сам чињеницом да ће и предсједник Милорад Додик истог дана боравити у Бриселу. Ово ће бити прилика да поново укажемо на чињеницу је Српска предложила усвајање 14 кључних приоритета у пакету и интегрално, показујући своју пуну опредијељеност за пут ка ЕУ. У том процесу инсистирамо на уважавању уставних надлежности и механизма координације", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је примарни интерес званичника из Републике Српске закон о Уставном суду БиХ и одлазак странаца из ове институције, као и затварање ОХР-а.

Кошарац је указао да Република Српска није реметилачки фактор, нити фактор нестабилности.

"Имамо дефинисане политичке ставове и нудимо рјешења за сва отворена питања у БиХ. Наша позиција увијек је иста - договор два ентитета и три конститутивна народа у оквиру дејтонске БиХ, без међународног интервенционизма", рекао је Кошарац.

У Бриселу ће сутра бити одржан други политички форуму на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ на којем ће бити ријечи и о напретку на испуњавању 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије.

Форуму ће претходити састанак страначких лидера из БиХ са комесаром за сусједство и проширење Оливером Вархељијем.

Други политички форум на високом нивоу одржаће се под предсједавањем Вархељија и предсједавајуће Савјета министара Борјане Кришто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана