Košarac: Poziv "trojci" da odblokira usvajanje odluke o istočnoj interkonekciji

Srna
Košarac: Poziv "trojci" da odblokira usvajanje odluke o istočnoj interkonekciji

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozvao je danas "trojku" da konsoliduju svoje redove i da konačno odblokiraju proces usvajanja odluke u Predsjedništvu BiH u vezi sa izgradnjom istočne nove interkonekcije.

"Ne postoji nijedan opravdan razlog da se odugovlači sa davanjem saglasnosti za početak pregovora sa Srbijom za realizaciju ovog strateškog projekta, važnog za građane, kako Srpske, tako i Federacije BiH /FBiH/", naveo je Košarac na "Instagramu".

On je podsjetio da su bošnjački ministri dali podršku ovom projektu u Savjetu ministara, konstatujući da je nepotrebno, neracionalno i neprihvatljivo da projekat koči bošnjački član Predsjedništva BiH. "Izgradnja istočne nove interkonekcije je dio političkog dogovora. Trojka je obećala da neće blokirati projekte važne za Republiku Srpsku.

To im je prilika da vrate povjerenje i dokažu da su ozbiljni. Neka pokažu konkretno na djelu, dosta nam je deklarativne opredijeljenosti", istakao je Košarac.

On je poručio da Republika Srpska neće odustati od izgradnje istočne nove interkonekcije, jer je riječ o projektu čiji će rezultat biti povećanje bezbjednosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom i obezbjeđivanje dugoročne energetske stabilnosti u Srpskoj i FBiH.

"Srpska nikada nije blokirala razvojne projekte FBiH i ne postoji nijedan opravdan razlog za blokadu strateških projekata u Srpskoj. Ne želimo da zaustavljamo razvoj FBiH, a jednako tako niko nema pravo da osporava i sprečava napredak Srpske", rekao je Košarac.

On je naglasio da je cilj da se obezbijedi više interkonekcija kako bi gas bio dostupan što većem broju građana i privrednih subjekata u Srpskoj i FBiH. "Istočna i južna interkonekcija su projekti koji će, sasvim sigurno, doprinijeti dugoročnom i pouzdanom snabdijevanju gasom, ali i bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine", zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana