Кошарац: Позив "тројци" да одблокира усвајање одлуке о источној интерконекцији

Срна
Кошарац: Позив "тројци" да одблокира усвајање одлуке о источној интерконекцији

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац позвао је данас "тројку" да консолидују своје редове и да коначно одблокирају процес усвајања одлуке у Предсједништву БиХ у вези са изградњом источне нове интерконекције.

"Не постоји ниједан оправдан разлог да се одуговлачи са давањем сагласности за почетак преговора са Србијом за реализацију овог стратешког пројекта, важног за грађане, како Српске, тако и Федерације БиХ /ФБиХ/", навео је Кошарац на "Инстаграму".

Он је подсјетио да су бошњачки министри дали подршку овом пројекту у Савјету министара, констатујући да је непотребно, нерационално и неприхватљиво да пројекат кочи бошњачки члан Предсједништва БиХ. "Изградња источне нове интерконекције је дио политичког договора. Тројка је обећала да неће блокирати пројекте важне за Републику Српску.

То им је прилика да врате повјерење и докажу да су озбиљни. Нека покажу конкретно на дјелу, доста нам је декларативне опредијељености", истакао је Кошарац.

Он је поручио да Република Српска неће одустати од изградње источне нове интерконекције, јер је ријеч о пројекту чији ће резултат бити повећање безбједности снабдијевања потрошача природним гасом и обезбјеђивање дугорочне енергетске стабилности у Српској и ФБиХ.

"Српска никада није блокирала развојне пројекте ФБиХ и не постоји ниједан оправдан разлог за блокаду стратешких пројеката у Српској. Не желимо да заустављамо развој ФБиХ, а једнако тако нико нема право да оспорава и спречава напредак Српске", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је циљ да се обезбиједи више интерконекција како би гас био доступан што већем броју грађана и привредних субјеката у Српској и ФБиХ. "Источна и јужна интерконекција су пројекти који ће, сасвим сигурно, допринијети дугорочном и поузданом снабдијевању гасом, али и бржем економском развоју, побољшању стандарда и квалитета живота, као и заштити животне средине", закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана