Korona pomjera i biračka mjesta

Vedrana Kulaga Simić
Korona pomjera i biračka mjesta

BANjALUKA - Lokalne izborne komisije u Republici Srpskoj uveliko rade na pripremi birališta, a već sada je izvjesno da će neka od njih na novembarskim izborima biti izmještena na druge adrese zbog pravila koja su na snazi u pandemiji, ukupnog broja birača, ali i očekivanih vremenskih uslova.

U BiH ima više od 5.500 biračkih mjesta, a idući izbori će, kako sada stoje stvari, biti drugačiji od ranijih, posebno zbog virusa korona i pravila koja će nadležni u biračkim odborima morati da poštuju na dan izbora.

To su juče za “Glas Srpske” potvrdili predsjednici gradskih i opštinskih izbornih komisija širom Srpske, a pojedinci su naglasili da treba da bude povedeno računa i o broju birača na jednom mjestu, jer ne smije preći 1.000, te imati u vidu da u novembru, za razliku od oktobra, kada su do sada izbori i održavani, zna biti dosta hladnije.

Predsjednica banjalučke Izborne komisije Nada Batinar naglasila je da su analizirali stanje i broj birača na glasačkim mjestima, a da za lokacije ima vremena. Pomjeranja će, potvrdila je, biti.

- Lokacije još nisu prioritet. Sada imamo pravila o tome koliko birača maksimalno može biti na biračkom mjestu i time se bavimo, i zbog stanja u vezi sa virusom korona, i zbog toga što ih ne smije biti više od 1.000. Mi smo uradili analizu i poslali je CIK-u zbog daljih instrukcija. Tu ima dosta sivih zona, a odgovor još čekamo - istakla je Batinar.

Teren pripremaju i u Prijedoru te ističu da imaju problema, kao i ranije, na nekim lokacijama sa organizovanjem izbora.

- Na nekoliko mjesta ima više od 2.000 glasača. Oni se dalje dijele na “A”, “B” i “C2, a ta biračka mjesta moraju imati jednu lokaciju. S druge strane, lako je propisati instrukciju, ali će na terenu biti problema - istakao je predsjednik prijedorske komisije Željko Škondrić.

Da će neka biračka mjesta vjerovatno morati biti izmještena na druge lokacije, jer ne ispunjavaju uslove u skladu sa mjerama zaštite od virusa, najavila je predsjednica komisije u Šamcu Vukosava Babić, a iste probleme imaju i kolege u Derventi.

- Moramo voditi računa i da je novembar u pitanju. Tri biračka mjesta smo prebacili u jednu osnovnu školu, upravo zbog grijanja i prostora da bismo mogli da poštujemo mjere - potvrdio je prvi čovjek derventske izborne komisije Cvijo Aničić.

Promjena ima i u Tesliću. Kako su kazali, dva biračka mjesta su preseljena na druge adrese, ne zbog korone, već zbog toga što su i ranije bila neuslovna, a jedno biračko mjesto će biti na novoj lokaciji u Sokocu, jer je prostor u kojem je bilo postavljeno ranije izdat u druge svrhe.

CIK je nedavno objavio uputstvo o načinu sprovođenja izbora u uslovima epidemije, kojim ukazuje na to da moraju biti poštovane postojeće epidemiološke mjere. Definisana su pravila na biračkom mjestu, pravila dan prije izbora i na dan izbora, kako će biti kontrolisan red na biračkom spisku, kako zatvoreno biračko mjesto i brojani glasovi te koje su dužnosti onih koji sprovode izbore. Preporučljivo je da članovi odbora nose vizire i kombinezone za jednokratnu upotrebu, prostor u kojem se glasa moraće biti temeljno čišćen i u redovnim intervalima. Dan prije izbornog dana treba dezinfikovati cjelokupan prostor biračkog mjesta, a na dan izbora provjetriti prostoriju, postaviti otirače za dezinfekciju obuće, stolove i stolice na razmak od 1,5 metara, postaviti oznake za kretanje birača uz napomenu da na biračkom mjestu u jednom trenutku može biti onoliko birača koliko ima kabina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana