Komšić opet trn u oku Hrvatima

Željka Domazet
Komšić opet trn u oku Hrvatima

Sarajevo - Lidera DF-a Željko Komšić izazvao je buru na političkoj sceni najavom da će se kandidovati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a tu vijest najoštrije su dočekali predstavnici stranaka sa hrvatskim predznakom strahujući da bi se mogla ponoviti situacija da Hrvati ostanu bez legitimnih predstavnika u vlasti.

Komšić je kao kandidat SDP-a, zahvaljujući dominantno glasovima Bošnjaka, u dva mandata od novembra 2006. do novembra 2014. godine bio hrvatski član Predsjedništva BiH.

- Ponovo ću se kandidovati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH jer postaje mučno gledati da je rezultat u Predsjedništvu dva prema jedan protiv BiH i zbog ucjena sa Izbornim zakonom BiH. Neću se kandidovati jedino ako me tramvaj pregazi ili tako nešto. Ko zna šta život nosi - kazao je Komšić.

Podršku je već dobio u svojoj bivšoj stranci SDP-u čiji lider Nermin Nikšić kaže da je vrijeme da ljevica ima kandidate za sva tri člana Predsjedništva BiH.

- Komšićevu najavu kandidature vidim kao logičan odgovor na ucjene i ponašanje čelnika HDZ-a BiH kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona i njihov odgovor na ponavljanje navodnog slučaja "Komšić" - rekao je Nikšić i dodao da će SDP o kandidatima za opšte izbore odlučiti kada za to dođe vrijeme.

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto ocijenila je da je BiH i dospjela u sadašnju situaciju jer su pripadnici jednog naroda drugom narodu birali člana Predsjedništva BiH.

- Svaki pojedinac se može kandidovati, ali kandidature poput Komšićeve su dovele BiH tu gdje jeste. I odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče Izbornog zakona se temelji na legitimnom predstavljanju, a legitimnost se izvodi iz konstitutivnosti. Komšićeve tvrdnje da su tri člana Predsjedništva u odnosu dvojica protiv trećeg i tvrdnje da neko više voli BiH od nekog drugog ne piju vodu jer je Ustavni sud jasno rekao da se konstitutivnost izvodi iz legitimnosti. Biranje članova Predsjedništva i delegata u domovima naroda tuđim glasovima je donijelo samo štetu BiH - istakla je Krišto.

Lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović smatra da je Komšićeva najava još jedan pokazatelj da su neophodne izmjene Izbornog zakona.

- Komšićeva kandidatura  ovakav Izborni zakon su povratak BiH unazad najmanje 12 godina i predstavljaće novo zbijanje u torove. To je još jedan alarm da se svi uključe da bi došlo do izmjena Izbornog zakona kako bi bilo obezbijeđeno adekvatno predstavljanje konstitutivnih naroda koje je zagarantovano i Dejtonskim sporazumom kada je riječ o izboru članova Predsjedništva i delegata u domovima naroda - istakao je Cvitanović.

Delegat HSS-a u Parlamentu BiH Mario Karamatić kazao je da treperi od sreće i apsolutno podržava Komšićevu kandidaturu.

- Komšićeva kandidatura do koje se iskreno nadam da će doći ubrzaće kraj ove nesretne zemlje, pa se iskreno nadam da ga neće udariti tramvaj i želim mu dug život i dobro zdravlje. Ne treba čekati izborni rezultat. To će biti kraj ovog državotvornog mutanta koji je stvorila međunarodna zajednica. Nakon toga postojaće samo izbor hoće li tri naroda u ovoj zemlji konačno sjesti da se dogovore i naprave zemlju po mjeri svih naroda ili ćemo se razići na ovaj ili na onaj način - rekao je Karamatić.

Potpredsjednik SNSD-a Staša Košarac konstatovao je da je legitimno pravo svakoga da se kandiduje na izborima i da to pravo Komšiću niko ne može osporiti.

- Međutim, vidljiva je potreba da se u BiH forsira i razvija mogućnost da jedan narod drugome bira predstavnike. Problem na koji je godinama ukazivao hrvatski narod jeste činjenica da im Bošnjaci biraju predstavnike što nije dobro za BiH. Ako se i ovoga puta tako nešto desi to će dodatno zakomplikovati odnose u BiH - rekao je Košarac.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović rekao je da je Komšićeva odluka stvar DF-a i da mu to omogućava Izborni zakon i Ustav BiH.

Latal: Biće turbulencija

Politički analitičar Srećko Latal smatra da je u ovom trenutku teško analizirati ono što će se dešavati jer je još devet mjeseci do izbora, ali da je jasno da se DF i SDP pripremaju za izbore.

- Činjenica je da je kod nas politika sama sebi svrha. Ovi potezi jasno pokazuju da je predizborna kampanja uveliko počela. Koliko će Komšićeva kandidatura uticati na političku situaciju teško je prognozirati, ali već je jasno da su blokade nastupile što se najjasnije vidi kod usvajanja budžeta u FBiH i na nivou BiH. Može takođe doći i do blokade i bojkota izbora. Jasno je da će doći do političkih turbulencija u svakom pogledu - rekao je Latal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana