Kojić: Sramna presuda generalu - zbir ranijih presuda Srbima

Srna
Kojić: Sramna presuda generalu - zbir ranijih presuda Srbima

Banjaluka - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić istakao je da osuđujuća presuda doživotnog zatvora koju je generalu Ratku Mladiću izrekao Haški tribunal sadrži sabrane presude koje su ranije donesene pred ovim sudom protiv srpskih visoko pozicioniranih političkih, vojnih i policijskih funkcionera.

„Stekao sam utisak da je ovdje upravo prepisana presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću“, izjavio je Kojić Srni i ocijenio da je presuda generalu Mladiću sramna i politička.


Kojić je podsjetio da je general Mladić zajedno sa tadašnjim političkim i policijskim strukturama učestvovao u odbrani srpskog naroda da im se ne bi ponovo dogodio genocid zbog čega ga Srbi i ne mogu drugačije doživljavati osim kao heroja.

„To što generalu Mladiću pokušavaju pripisati etiketu zločinca i kompletnom srpskom narodu stvaviti etiketu genocida predstavlja politički pamflet koji nema nikakve veze sa pravom“, istakao je Kojić.

On kaže da je posebno simptomatično da sudsko vijeće stavlja na teret generalu Mladiću da je učestvovao u formiranju Sarajevsko-romanijskog Korpusa VRS, kako bi izvršili granatiranje i opsadu Sarajeva i samim tim je kao osnovao Vojsku Republike Srpske /VRS/.

„VRS je osnovana kao odbrambena vojska da bi nas sačuvala od genocida koji je srpski narod doživio u Drugom svjetskom ratu. Ovdje je pretresno vijeće u potpunosti obrnulo činjenice“, pojasnio je Kojić.

On je naveo da je očigledna i potpuno jasna namjera od samog osnivanja Haškog tribunala uvođenje „udruženog zločinačkog poduhvata“ sa namjerom da naprave sistem u kojem će optužiti i osuduti Srbe.

„Ovo je prvostepena presuda koja ne može proizvesti pravne posljedice. Ovo je samo prvi dio postupka i slijedi žalbeni postupak“, napomenuo je Kojić.

Kojić je dodao da će u toku dana u Hagu imati sastanak sa Timom odbrane generala Mladića da bi dogovorili aktivnosti da institucije vlasti Republike Srpske, kao što su to radile i u prethodnom periodu u slučaju generala Mladića pomognu odbrani u svakom smislu.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji osudilo je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Presudu je donijelo Prvostepeno vijeće Tribunala kojim predsjedava AlFons Ori, a članovi su KristoF flige i Bakone Moloto.

General Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana