Kojić: Pod hitno ispitati prekopavanje srpskih imanja

Vedrana Kulaga Simić
Foto: Arhiva

SREBRENICA - Prekopavanje srpskih imanja na području Pala i Trnova moraju biti ispitana što prije jer se neko očigledno drznuo da uđe na privatne posjede Srba kako bi revidirao istinu, izjavio je to danas predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić.

Kojić je javno uputio Institut za traženje nestalih BiH da li su znali bilo šta o ovome i zašto nisu reagovali.

- Prema našim saznanjima učestvovala je i jedna međunarodna organizacija, što je još poraznije jer znamo da su stranci i glavni krivci za ratne sukobe na prostoru bivše Jugoslavije a sada u jako osjetljivom trenutku za cijeli svijet opet na našim prostorima rade nedozvoljene radnje - kazao je Kojić za "Glas Srpske".

U ime organizacije koju predstavlja pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ali i ostale policijske agencije da reaguju i ispitaju ovaj slučaj jer je upad na tuđu imovinu kažnjiv zakonom.

- Ovo je i direktan udar na Republiku Srpski i na njenu imovinu, ali i njenih građana. Vjerujemo da bi nas ekspresno kaznili ukoliko bi uradili sličnu stvar jer mi imamo određeno saznanje da je jedno lice srpske nacionalnosti zakopano na privatnom posjedu Bošnjaka, koji ne želi da nam potvrdi ovu našu informaciju. Ako policijske agencije ne reaguju, to će nam biti jasan signal da i mi možemo nekažnjeno da upadamo na private posjede i prekopavamo tuđa imanja - naveo je Kojić.

Za njega, ovo je i dokaz da Institut nije dorastao svom zadatku i da pod hitno treba pitanje traženja nestalih vratiti na entitetski nivo kako bi se konačno počelo raditi na traženju nestalih.

Srbi sa područja Pala i Trnova proteklih dana našli su se na meti grupe ljudi koji su prekopavali njihova imanja pod plaštom Instituta za nestale bez ikakvih dozvola, tvrdeći  da tragaju za Bošnjacima nestalim u akciji Koverat koja je 1992. pokrenuta od strane takozvane Armije BiH. Sve te događaje ovjerili su i fotografijama, koje su objavili na društvenim mrežama, a koje su nakon reakcije mještana tog kraja i Boračke organizacije Pale uklonjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana