Kojić: Na djelu opstrukcija procesuiranja zločina nad Srbima

Srna
Kojić: Na djelu opstrukcija procesuiranja zločina nad Srbima

SARAJEVO - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da je cilj onih koji koče imenovanje članova Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina da ne počne implementacija ove strategije, a rezultat toga je opstrukcija procesuiranja odgovornih za zločine počinjene nad Srbima.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je Srni da su bošnjački ministri u Savjetu ministara „zakočili“ imenovanje novih članova Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije i da su nesporne činjenice bezrazložno učinili spornim.

Kojić ukazuje da je neformiranje Nadzornog tijela, koje u odnosu na predhodnu Strategiju ima mnogo veća ovlaštenja koja se odnose na sam nadzor nad provođenjem strateških ciljeva, još jedan nedopustiv vid opstrukcije.

- Razlozi zbog kojih oni ne žele da formiraju to Nadzorno tijelo, a oni se isključivo odnose na mene, su nesuvisli - rekao je Kojić.

On je istakao da rukovodi institucijom koja se isključivo bavi poslom istraživanja ratnih zločina i da je njegova kompetentnost, osim predstavnika pravosudne zajednice koji kao članovi Nadzornog tijela nemaju pravo glasa, i predstavnika Ministarstva pravde, najveća da bude u sastavu tog tijela.

- Očigledno je da je namjera da se Strategija ne implementira. Kao rezultat toga imamo neprocesuiranje zločina počinjenih nad Srbima u skladu sa normalnim i zadatim vremenskim okvirima - rekao je Kojić.

Smatra da je njihov cilj da biološki nestanu svi Bošnjaci koji su počinili zločine, a taj cilj pokušavaju da provedu kroz usporavanje realizacije Strategije.

- Usporavali su je dvogodišnjim opstrukcijama njenog usvajanja, a sada se gubi vrijeme zato što neće da imenuju članove Nadzornog tijela jer žele da biologija učini svoje i da odgovorni za zločine počinjene nad Srbima ne budu procesuirani - rekao je Kojić.

Prijedlog odluke o formiranju nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina nije razmatran na sjednici Savjeta ministara jer je, kako saznaje Srna, tu tačku sa dnevnog reda skinula ministar inostranih poslova Bisera Turković.

Ova odluka, koju je predložilo Ministarstvo pravde, trebala je da bude razmatrana na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara.

Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina usvojena je u septembru prošle godine na sjednici Savjeta ministara, nakon dvije godine prolongiranja tokom kojih je Ministarstvo pravde nebrojnog puta urgiralo, a Turkovićeva je opstruisala usvajanje ovog dokumenta.

Grubeša kaže da Savjet ministara BiH nije razmatrao prijedlog odluke o imenovanju nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina i da je ovaj materijal potrebno doraditi zbog činjenica da se osporavaju određena imena koja su predložena u nadzorno tijelo.

-Tvrdim da smetnje za donošenje odluke ne postoje, što ukazuje na namjerno usporavanje ovog procesa - rekao je Grubeša.

On je dodao da ga raduje što neimenovanje nadzornog tijela ne utiče u velikoj mjeri na provođenje aktivnosti i mjera predviđenih Revidiranom strategijom.

 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana