Којић: На дјелу опструкција процесуирања злочина над Србима

Срна
Којић: На дјелу опструкција процесуирања злочина над Србима

САРАЈЕВО - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да је циљ оних који коче именовање чланова Надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина да не почне имплементација ове стратегије, а резултат тога је опструкција процесуирања одговорних за злочине почињене над Србима.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша изјавио је Срни да су бошњачки министри у Савјету министара „закочили“ именовање нових чланова Надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије и да су неспорне чињенице безразложно учинили спорним.

Којић указује да је неформирање Надзорног тијела, које у односу на предходну Стратегију има много већа овлаштења која се односе на сам надзор над провођењем стратешких циљева, још један недопустив вид опструкције.

- Разлози због којих они не желе да формирају то Надзорно тијело, а они се искључиво односе на мене, су несувисли - рекао је Којић.

Он је истакао да руководи институцијом која се искључиво бави послом истраживања ратних злочина и да је његова компетентност, осим представника правосудне заједнице који као чланови Надзорног тијела немају право гласа, и представника Министарства правде, највећа да буде у саставу тог тијела.

- Очигледно је да је намјера да се Стратегија не имплементира. Као резултат тога имамо непроцесуирање злочина почињених над Србима у складу са нормалним и задатим временским оквирима - рекао је Којић.

Сматра да је њихов циљ да биолошки нестану сви Бошњаци који су починили злочине, а тај циљ покушавају да проведу кроз успоравање реализације Стратегије.

- Успоравали су је двогодишњим опструкцијама њеног усвајања, а сада се губи вријеме зато што неће да именују чланове Надзорног тијела јер желе да биологија учини своје и да одговорни за злочине почињене над Србима не буду процесуирани - рекао је Којић.

Приједлог одлуке о формирању надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина није разматран на сједници Савјета министара јер је, како сазнаје Срна, ту тачку са дневног реда скинула министар иностраних послова Бисера Турковић.

Ова одлука, коју је предложило Министарство правде, требала је да буде разматрана на јучерашњој сједници Савјета министара.

Ревидирана стратегија за рад на предметима ратних злочина усвојена је у септембру прошле године на сједници Савјета министара, након двије године пролонгирања током којих је Министарство правде небројног пута ургирало, а Турковићева је опструисала усвајање овог документа.

Грубеша каже да Савјет министара БиХ није разматрао приједлог одлуке о именовању надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина и да је овај материјал потребно дорадити због чињеница да се оспоравају одређена имена која су предложена у надзорно тијело.

-Тврдим да сметње за доношење одлуке не постоје, што указује на намјерно успоравање овог процеса - рекао је Грубеша.

Он је додао да га радује што неименовање надзорног тијела не утиче у великој мјери на провођење активности и мјера предвиђених Ревидираном стратегијом.

 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана