Kojić: Evropskog puta neće biti ako podrazumijeva gubitak zagarantovane samostalnosti

Srna
Kojić: Evropskog puta neće biti ako podrazumijeva gubitak zagarantovane samostalnosti

SARAJEVO - Republika Srpska podržava evropski put BiH, ali ako on podrazumijeva gubitak Dejtonom zagarantovane samostalnosti onda ga neće biti, izjavio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

Reagujući na najnoviju rezoluciju Evropskog parlamenta o evropskom putu BiH, Kojić je rekao da je opređeljenje rukovodstva Srpske da taj put podrazumijeva poštovanje dejtonske BiH i ustavnih principa garantovanih Aneksom 4 i kompletnim Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao i ustavima Republike Srpske i Federacije BiH.

Poziv grupe evropskih parlamentaraca na sankcije liderima Srpske, smatra Kojić, u suštini je poziv na sankcionisanje onih koji štite ustavni poredak BiH zagarantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“To je pokušaj vršenja pritiska unitarizacije i centralizacije BiH, što je mijenjanje međunarodnog ugovora i sporzuma, ali i ustava entiteta”, naglasio je Kojić.

On je dodao da time žele usloviti evropski put, odnosno otvaranja pregovora i dobijanje datuma centralizacijom i unitarizacijom BiH, što je nedopustivo.

Prema njegovim riječima, stav i pirincip Republike Srpske jeste potpuno poštovanje ustavnih nadležnosti, sistema koordinacije, a to je usklađivanje zakonodavstva entiteta sa propisima EU.

Evropski parlament je u rezoluciji, koja je sinoć usvojena u Strazburu, ponovo pozvao da se uvedu “ciljane sankcije” protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te ostalih višerangiranih zvaničnika Srpske i Srbije “koji pružaju materijalnu i podršku secesionističkoj politici”.

U rezoluciji je zatraženo i da sve članice “osiguraju da slične sankcije može usvojiti Evropski savjet, te da ih uvedu bilateralno ili zajedno sa ostalim članicama, ukoliko njihovo usvajanje nije moguće u Savjetu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana