Којић: Европског пута неће бити ако подразумијева губитак загарантоване самосталности

Срна
Којић: Европског пута неће бити ако подразумијева губитак загарантоване самосталности

САРАЈЕВО - Република Српска подржава европски пут БиХ, али ако он подразумијева губитак Дејтоном загарантоване самосталности онда га неће бити, изјавио је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

Реагујући на најновију резолуцију Европског парламента о европском путу БиХ, Којић је рекао да је опређељење руководства Српске да тај пут подразумијева поштовање дејтонске БиХ и уставних принципа гарантованих Анексом 4 и комплетним Дејтонским мировним споразумом, као и уставима Републике Српске и Федерације БиХ.

Позив групе европских парламентараца на санкције лидерима Српске, сматра Којић, у суштини је позив на санкционисање оних који штите уставни поредак БиХ загарантован Дејтонским мировним споразумом.

“То је покушај вршења притиска унитаризације и централизације БиХ, што је мијењање међународног уговора и спорзума, али и устава ентитета”, нагласио је Којић.

Он је додао да тиме желе условити европски пут, односно отварања преговора и добијање датума централизацијом и унитаризацијом БиХ, што је недопустиво.

Према његовим ријечима, став и пиринцип Републике Српске јесте потпуно поштовање уставних надлежности, система координације, а то је усклађивање законодавства ентитета са прописима ЕУ.

Европски парламент је у резолуцији, која је синоћ усвојена у Стразбуру, поново позвао да се уведу “циљане санкције” против предсједника Републике Српске Милорада Додика, те осталих вишерангираних званичника Српске и Србије “који пружају материјалну и подршку сецесионистичкој политици”.

У резолуцији је затражено и да све чланице “осигурају да сличне санкције може усвојити Европски савјет, те да их уведу билатерално или заједно са осталим чланицама, уколико њихово усвајање није могуће у Савјету”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана