Koji su naredni koraci do novog Savjeta ministara

klix.ba
Koji su naredni koraci do novog Savjeta ministara

Današnjim imenovanjem Zorana Tegeltije za mandatara Savjeta ministara BiH učinjen je prvi veliki korak ka formiranju novog Savjeta ministara BiH.

Nakon što su članovi Predsjedništva BiH, poslije sastanka s ambasadorima SAD-a, EU, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i Sjeverne Irske, održali posebnu sjednicu i dogovorili da Tegeltija naslijedi Zvizdića sada počinju proces imenovanja Tegeltije na čelo izvršne vlasti i raspodjela resora.

Odluka o imenovanju Tegeltije sada se dostavlja Predsavničkom  domu Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje. S obzirom na to da su za Tegeltiju već izvršene bezbjednosne provjere od nadležnih institucija i policijskih agencija, taj dio će biti preskočen, što će ubrzati cijeli proces.

S obzirom na to da je već formirana Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara BiH, potrebno je još održavanje njene konstituivne sjednice.

Članovi Komisije su Aida Baručija, Branislav Borenović, Jakov Galić, Halid Genjac, Edita Đapo, Dženan Đonlagić, Jasmin Emrić, Predrag Kožul, Predrag Kojović, Staša Košarac, Mirsad Kukić, Saša Magazinović, Dragan Mektić i Nenad Nešić.

Nakon toga će predsjedavajući Savjeta ministara imenovati ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost i tražiti od Predstavničkog doma potvrdu imenovanja, u roku od 35 dana.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jedan dan nakon što Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Savjeta ministara BiH.

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović ranije su dogovorili raspodjelu resora.

Prema toj križaljci, SNSD će pored predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH dobiti Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo za ljudska prava.

SDA će dobiti Ministarstvo inostranih poslova, Ministarstvo beubjednosti i Ministarstvo odbrane, dok će HDZ-u pripasti Ministarstvo pravde, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo finansija.

Vezane vijesti:

Tegeltija imenovan za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara

Kovačević: Predsjedništvo BiH je usvojilo Program reformi BiH, a ne Godišnji nacionalni program

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana