Који су наредни кораци до новог Савјета министара

klix.ba
Који су наредни кораци до новог Савјета министара

Данашњим именовањем Зорана Тегелтије за мандатара Савјета министара БиХ учињен је први велики корак ка формирању новог Савјета министара БиХ.

Након што су чланови Предсједништва БиХ, послије састанка с амбасадорима САД-а, ЕУ, Њемачке, Француске, Велике Британије, Италије и Сјеверне Ирске, одржали посебну сједницу и договорили да Тегелтија наслиједи Звиздића сада почињу процес именовања Тегелтије на чело извршне власти и расподјела ресора.

Одлука о именовању Тегелтије сада се доставља Предсавничком  дому Парламентарне скупштине БиХ на одобравање. С обзиром на то да су за Тегелтију већ извршене безбједносне провјере од надлежних институција и полицијских агенција, тај дио ће бити прескочен, што ће убрзати цијели процес.

С обзиром на то да је већ формирана Комисија за припрему избора Савјета министара БиХ, потребно је још одржавање њене конституивне сједнице.

Чланови Комисије су Аида Баручија, Бранислав Бореновић, Јаков Галић, Халид Гењац, Едита Ђапо, Џенан Ђонлагић, Јасмин Емрић, Предраг Кожул, Предраг Којовић, Сташа Кошарац, Мирсад Кукић, Саша Магазиновић, Драган Мектић и Ненад Нешић.

Након тога ће предсједавајући Савјета министара именовати министре и замјенике министара одмах након ступања на дужност и тражити од Представничког дома потврду именовања, у року од 35 дана.

На данашњој сједници Предсједништво БиХ је донијело одлуку да ће у НАТО сједиште у Бриселу доставити документ Програм реформи Босне и Херцеговине, у року од један дан након што Заступнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврди именовање предсједавајућег и министара Савјета министара БиХ.

Бакир Изетбеговић, Милорад Додик и Драган Човић раније су договорили расподјелу ресора.

Према тој крижаљци, СНСД ће поред предсједавајућег Савјета министара БиХ добити Министарство саобраћаја и комуникација, Министарство спољне трговине и економских односа и Министарство за људска права.

СДА ће добити Министарство иностраних послова, Министарство беубједности и Министарство одбране, док ће ХДЗ-у припасти Министарство правде, Министарство цивилних послова и Министарство финансија.

Везане вијести:

Тегелтија именован за кандидата за предсједавајућег Савјета министара

Ковачевић: Предсједништво БиХ је усвојило Програм реформи БиХ, а не Годишњи национални програм

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана