Karadžić: Nastavljam borbu za istinu

V. Kulaga , D. Momić
Karadžić: Nastavljam borbu za istinu

Hag - Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić stoički je podnio doživotnu kaznu zatvora koju su mu izrekle sudije u Hagu, a dan nakon izricanja drugostepene presude ponovio je da je njegova žrtva manje važna i da je u svemu najvažnija Republika Srpska.

To su za “Glas Srpske” ispričali predstavnici Republike Srpske i tima odbrane Radovana Karadžića koji su juče razgovarali s njim nakon što mu je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao konačnu presudu kojom je prvostepena presuda, od 24. marta 2016. godine kojom je osuđen na 40 godina zatvora, preinačena u doživotni zatvor.

Karadžić je, naime, proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, ali je ponovo oslobođen optužbi za “genocid u drugim opštinama u BiH 1992. godine”, odnosno u Prijedoru, Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici, Foči, Ključu i Sanskom Mostu.

Advokat i član tima Karadžićeve odbrane Marko Sladojević prenio je prve poruke svog klijenta nekoliko časova nakon izricanja presude. Karadžić je, kako je on prenio, poručio je da su srpski narod i on već pobijedili, da je stvorena Republika Srpska i da su Srbi slobodni u svojoj državi.

- Žrtva koju ja podnosim manja je od drugih. Hiljade mladića je svojim životima izgradilo Srpsku. Mnogi su poslijeratni invalidi, a najveću žrtvu podnijele su majke čiji su sinovi, često jedinci, dali život za slobodu srpskog naroda. To su istinske žrtve - rekao je Karadžić.

On je istakao da ova “jalova osveta” Haškog suda njemu, kao starcu ne može ništa.

- Nismo se predavali ni kad je bilo teže, pa ovako utamničen neću prestati da se borim za istinu o našoj pravednoj borbi u ratu koji nam je nametnut i u kojem su stradala sve tri naroda - naveo je Karadžić.

Prvi predsjednik Srpske je rekao da u svakom ratu, a naročito građanskom “izrodi počine zločine, koje je naša država, ako je znala, osuđivala i procesuirala”.

- Mi smo se časno borili za slobodu i jednakost srpskog naroda u BiH. Zato uvijek i svuda budimo dostojanstveni, ne mrzimo druge i ponosno čuvajmo ono što je iznad svih nas - našu Republiku Srpsku - poručio je Karadžić.

Član tima odbrane Goran Petronijević istakao je juče za “Glas Srpske” nakon razgovora sa Karadžićem, da se prvi predsjednik Srpske osjeća dobro i da u potpunosti stoji iza riječi i poruke koju je uputio javnosti odmah nakon izricanja presude.

- On je u jednom delu zadovoljan što je presuda opstala i ostala u onim stvarima u kojima je mogla da ugrozi državu. Pokušali su i da proture Prijedor kao genocid, pa nisu uspeli. Bitno je, kako je rekao, da se presuda odnosi na njega, a ne na državu i narod. Malo nas je, iskreno, i podigao svojim stavom jer smo bili poprilično potonuli nakon presude - rekao je Petronijević.

Dodao je da je sa prvim predsjednikom Srpske pričao i o budućim potezima.

- Kada budemo napravili analizu presude i uporedili sa dokazima i dokumentima koje imamo, a koje nismo mogli da upotrebimo, videćemo kakve su nam šanse za reviziju. Odluka je da se pravno borimo do kraja - rekao je Petronijević.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić, koji je juče ujutro bio u posjeti Karadžiću, kaže da je prvi predsjednik Srpske stoički podnio nepravdu.

- On mi je rekao da pravdu nije ni očekivao, kao i da je drugostepeno sudsko vijeće samo pokazalo da ni u njemu, kao ni u prvostepenom ne sjede moralni i čestiti ljudi - kaže Kojić za “Glas Srpske”.

Uprkos svemu, Kojić kaže da je prvi predsjednik Srpske poručio da će nastaviti borbu za istinu i da on lično nije važan, već da je važno da se prava istina prikaže svijetu.

- U tom pravcu, mi smo na sajtu centra već postavili prvostepenu presudu sa komentarima na svaki paragraf iz presude iz kojih se nedvosmisleno vidi da je presuda donesena bez argumentovanih dokaza. Što se tiče drugostepene presude, ona je praktično identična prvostepenoj, samo što je žalbeno vijeće ocijenilo da visina kazne nije odmjerena kako treba i izreklo je doživotnu kaznu - zaključio je Kojić.

Pritisak na Srpsku

 

Goran Petronijević je ponovio da je Međunarodni mehanizam nastavio da se ponaša kao što je ranije radio Haški tribunal.

- Oni rade po trenutnim političkim situacijama. Sada je pritisak na Republiku Srpsku i očigledno je bilo potrebno zadovoljiti drugu stranu nekakvom odlukom i rezultat je presuda doživotnog zatvora - zaključio je Petronijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana