Kako rade predstavništava Srpske u inostranstvu: Najviše novca otišlo u Rusiju i Austriju

Marijana Miljić Bjelovuk
Kako rade predstavništava Srpske u inostranstvu: Najviše novca otišlo u Rusiju i Austriju

BANjALUKA - Za rad osam predstavništava Republike Srpske u inostranstvu u prošloj godini iz republičkog budžeta izdvojeno je 5,48 miliona maraka, a najviše novca i to 1,06 miliona uplaćeno je onom na adresi u Rusiji.

U informaciji o radu i finansiranju predstavništava RS u inostranstvu u 2022. godini, koju su na prošloj sjednici Vlade Srpske usvojili ministri, navedeno je da je na drugom mjestu, nakon Rusije, najviše novca odobreno Predstavništvu u Austriji i to 900.000 maraka.

- Predstavništvu u SAD je uplaćeno 870.000 maraka, dok je onom na adresi u Srbiji otišlo nešto manje novca, odnosno 820.000 KM. Na petom mjestu nalazi se Predstavništvo u Kraljevini Belgiji za čiji rad je u prošloj godini uplaćeno 740.000 maraka iz republičkog budžeta - navedeno je u informaciji u koju je “Glas Srpske” imao uvid.

Nešto više od pola miliona, tačnije 510.000 maraka, utrošilo je u Predstavništvo Srpske u Njemačkoj. Posljednja dva mjesta zauzimaju predstavništva s adresama u Grčkoj i Izraelu, odnosno za njihov rad u prošloj godini iz budžeta je otišlo 330.000, odnosno 250.000 maraka.

U istom dokumentu dat je i detaljan pregled aktivnosti predstavništava Srpske u inostranstvu, uz napomenu da su posljedice pandemije virusa korona, kao i izbijanje oružanog sukoba u širem okruženju u velikoj mjeri uticale na globalne prilike, multilateralnu i bilateralnu saradnju.

- To se dijelom odrazilo i na aktivnosti predstavništava Srpske u inostranstvu i mogućnosti njihove realizacije - navedeno je u informaciji.

Na čelu Predstavništva RS u Rusiji nalazi se Duško Perović koji objašnjava da i s novcem koji im je uplaćen u prošloj godini teško funkcionišu.

- Imamo kancelarije u Moskvi i Sankt Peterburgu. Plaćamo iznajmljivanje prostorija za rad, radnike, reprezentaciju. Pored toga, mi plaćamo i liječenje mnogo naših ljudi ovdje, ali i smještaj, hranu i prevoz za njih. Platimo prevoz do aerodroma ljudima. Mi im pomažemo kada oni dođu i traže pomoć. Ne možemo ljude ostaviti na ulici. Za pomoć nam se obraćaju i studenti - rekao je “Glasu Srpske” Perović i dodao da im je Vlada RS budžet za ovu godinu smanjila za deset odsto bez ikakvih obrazloženja.

Njegov kolega Mladen Filipović, koji rukovodi Predstavništvom Srpske u Austriji navodi da odobreni novac iz republičkog budžeta troše namjenski.

- Nastojimo da budemo na usluzi privrednicima iz Srpske i sprovodimo projekte koje smo zacrtali. Pomoglo bi da su budžeti veći, ali šta je tu je - rekao je “Glasu Srpske” Filipović i dodao da su izdvajanja Vlade i za njihov rad u ovoj godini smanjena.  

Izvještaji

Predstavništva su Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS dostavila mjesečne finansijske izvještaje o poslovanju, kao i godišnji izvještaj o radu za 2022. godinu. Na osnovu dostavljenih izvještaja, sačinjena je informacija koja sadrži pregled realizovanih aktivnosti i utrošenih sredstava po predstavništvima u 2022. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana