Kako  je Evropska unija reagovala na miting "Srpska te zove

GS
Kako  je Evropska unija reagovala na miting "Srpska te zove

SARAJEVO - Delegacija Evropske unije u BiH oglasila se povodom posljednjih odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kao i mitinga "Srpska te zove" , te su poručili da „osuđuju negiranje činjenica o genocidu u Srebrenici“.

-Osuđujemo ponovljeno negiranje činjenica o srebreničkom genocidu tokom sjednice NSRS i mitinga „Srpska te „ Genocid počinjen na prostoru Srebrenice u julu 1995. godine nije stvar nečijeg ličnog stava. Riječ je o istorijskoj činjenici, utvrđenoj u sudskim procesima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine - naveli su iz Delegacije, prenosi Kliks.

Poručili su da „u Evropi nema mjesta negiranju genocida“.

-Nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca i odbacujemo svako negiranje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje srebreničkog genocida. Nesporna su stradanja građana BiH svih nacionalnosti tokom rata od 1992. do 1995. godine. Polazna osnova za istinsko pomirenje je empatija i uvažavanje stradanja svih žrtava. U tom dijelu, potrebno je da svi ulože napore sa svoje strane. Međutim, osporavanje detaljno utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu je historijski netačno, stvara dodatni bol i traumu za porodice žrtava i otežava ključnu zadaću izgradnje mostova i pomirenja - pojasnili su u Delegaciji EU.

Na kraju, uputili su poziv svim političkim liderima u BiH.

-Pozivamo sve političke lidere i druge na vodećim pozicijama u BiH da pokažu put kroz iskazani pijete prema žrtvama i promociju pomirenja. Politički akteri bi se trebali suzdržati od provokativne retorike ili poteza te se fokusirati na iskorake zemlje na njenom evropskom putu, što je željeni cilj velike većine građana BiH - zaključili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana