Како  је Европска унија реаговала на митинг "Српска те зове

ГС
Како  је Европска унија реаговала на митинг "Српска те зове

САРАЈЕВО - Делегација Европске уније у БиХ огласила се поводом посљедњих одлука Народне скупштине Републике Српске (НСРС) као и митинга "Српска те зове" , те су поручили да „осуђују негирање чињеница о геноциду у Сребреници“.

-Осуђујемо поновљено негирање чињеница о сребреничком геноциду током сједнице НСРС и митинга „Српска те „ Геноцид почињен на простору Сребренице у јулу 1995. године није ствар нечијег личног става. Ријеч је о историјској чињеници, утврђеној у судским процесима пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију 2004. године и Међународним судом правде 2007. године - навели су из Делегације, преноси Кликс.

Поручили су да „у Европи нема мјеста негирању геноцида“.

-Нема мјеста негирању геноцида, ревизионизму и величању ратних злочинаца и одбацујемо свако негирање, релативизацију или погрешно тумачење сребреничког геноцида. Неспорна су страдања грађана БиХ свих националности током рата од 1992. до 1995. године. Полазна основа за истинско помирење је емпатија и уважавање страдања свих жртава. У том дијелу, потребно је да сви уложе напоре са своје стране. Међутим, оспоравање детаљно утврђених чињеница о сребреничком геноциду је хисторијски нетачно, ствара додатни бол и трауму за породице жртава и отежава кључну задаћу изградње мостова и помирења - појаснили су у Делегацији ЕУ.

На крају, упутили су позив свим политичким лидерима у БиХ.

-Позивамо све политичке лидере и друге на водећим позицијама у БиХ да покажу пут кроз исказани пијете према жртвама и промоцију помирења. Политички актери би се требали суздржати од провокативне реторике или потеза те се фокусирати на искораке земље на њеном европском путу, што је жељени циљ велике већине грађана БиХ - закључили су.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана