Jovanović: Pirova pobjeda predlagača rezolucije

Srna
Jovanović: Pirova pobjeda predlagača rezolucije

BEOGRAD - Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović rekao je Srni da je rezultat današnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN bila pirova pobjeda predlagača rezolcije o Srebrenici.

"Predlagači rezolucije odneli su neku vrstu pirove pobede jer je rezultat vrlo tesan, nisu stigli ni do 90, a kamoli 100 ili više kao što su očekivali. Ova rezolucija je i tim ishodom glasanja pokazala da je od početka do kraja bila motivisana politikom, a ne brigom za jačanje humanizma kroz sećanje na žrtve ratnih stradanja", rekao je Jovanović.

On je ocijenio da će se to neminovno odraziti na terenu, upozoravajući da ova rezolucija kao takva ne može da bude pozitivan doprinos smirivanju i konsolidovanju odnosa u Republici Srpskoj na bazi originalnog Dejtonskog sporazuma, a ne onoga što je izmjenjeno i sa tendencijama daljih promena.

Jovanović je objasnio da je danas demonstrirano nejedinstvo velikih sila, koje su članice Savjeta bezbjednosti sa pravom veta.

"Imaćemo jednu uznemirenu situaciju, kao rezultat ovog glasanja", rekao je Jovanović.

To, kako ističe, nije dobar znak da bi pozitivni procesi na terenu mogli da uživaju podršku svih najodgovornijih članova Savjeta bezbjednosti.

"Srbija je preko ovog glasanja primila političku poruku da se vodeće sile Zapada usmeravaju na dalje jačanje pritiska na Srbiju, ne toliko zbog pitanja koja su odavno na dnevnom redu kao nerešena - Republika Srpska i Kosovo u Savetu Evrope, nego zbog njihove zabrinutosti činjenicom da jača interes i prisustvo i drugih značajnih država u regionu", kaže Jovanović.

To je, kako navodi, ono što vodeće sile Zapada najmanje žele.

Jovanović napominje da ostaje da se vidi kako će stvari da se razvijaju i poručuje da je, šta god da se desi, potrebno zadržati prisustvo duha i mir.

"Ništa ne sme da naruši mir u načinu rezonovanja o značaju ovog događaja i njegovim posledicama. Pre svega treba dobro sagledati događaj, strane u njemu i pouke ovog glasanja i onda na miru, uz sagledavanje svih okolnosti odmeriti korake u pravcu zaštite naših interesa na zakonit i međunarodno opravdan način", rekao je Jovanović.

To, kako ističe, znači da predstavnici Srba treba da se strogo drže principa i odluka Dejtonskog sporazuma i samo u tom okviru pronalaze načine za prevazilaženje sadašnje situacije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana