Јовановић: Пирова побједа предлагача резолуције

Срна
Јовановић: Пирова побједа предлагача резолуције

БЕОГРАД - Некадашњи шеф дипломатије СР Југославије Владислав Јовановић рекао је Срни да је резултат данашњег гласања у Генералној скупштини УН била пирова побједа предлагача резолције о Сребреници.

"Предлагачи резолуције однели су неку врсту пирове победе јер је резултат врло тесан, нису стигли ни до 90, а камоли 100 или више као што су очекивали. Ова резолуција је и тим исходом гласања показала да је од почетка до краја била мотивисана политиком, а не бригом за јачање хуманизма кроз сећање на жртве ратних страдања", рекао је Јовановић.

Он је оцијенио да ће се то неминовно одразити на терену, упозоравајући да ова резолуција као таква не може да буде позитиван допринос смиривању и консолидовању односа у Републици Српској на бази оригиналног Дејтонског споразума, а не онога што је измјењено и са тенденцијама даљих промена.

Јовановић је објаснио да је данас демонстрирано нејединство великих сила, које су чланице Савјета безбједности са правом вета.

"Имаћемо једну узнемирену ситуацију, као резултат овог гласања", рекао је Јовановић.

То, како истиче, није добар знак да би позитивни процеси на терену могли да уживају подршку свих најодговорнијих чланова Савјета безбједности.

"Србија је преко овог гласања примила политичку поруку да се водеће силе Запада усмеравају на даље јачање притиска на Србију, не толико због питања која су одавно на дневном реду као нерешена - Република Српска и Косово у Савету Европе, него због њихове забринутости чињеницом да јача интерес и присуство и других значајних држава у региону", каже Јовановић.

То је, како наводи, оно што водеће силе Запада најмање желе.

Јовановић напомиње да остаје да се види како ће ствари да се развијају и поручује да је, шта год да се деси, потребно задржати присуство духа и мир.

"Ништа не сме да наруши мир у начину резоновања о значају овог догађаја и његовим последицама. Пре свега треба добро сагледати догађај, стране у њему и поуке овог гласања и онда на миру, уз сагледавање свих околности одмерити кораке у правцу заштите наших интереса на законит и међународно оправдан начин", рекао је Јовановић.

То, како истиче, значи да представници Срба треба да се строго држе принципа и одлука Дејтонског споразума и само у том оквиру проналазе начине за превазилажење садашње ситуације. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана