Jehuda Bauer: Nije bilo genocida u Srebrenici (VIDEO)

GS
Foto: Agencije

Profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu Jehuda Bauer smatra da nije bilo genocida u Srebrenici i kako navodi, to je bilo masovno ubistvo pripadnika jedne grupe od strane pripadnika druge grupe.

Jehuda Bauer, koji se u stručnim krugovima smatra najvećim svjetskim autoritetom za pitanja Holokausta i genocida, u dokumentarcu u produkciji Centra za društvenu stabilnost, kaže da se Srebrenica ne može smatrati tipskim slučajem genocida.

- Srebrenica se ne može smatrati tipskim slučajem genocida. To je bilo masovno ubistvo pripadnika jedne grupe od strane pripadnika druge grupe. Postoje stotine takvih slučajeva kroz istoriju - kaže Bauer u intervjuu rađenom za potrebe dokumentaranog filma "Anatomija obmane: Srebrenica" u produkciji Centra za društvenu stabilnost.

Da je Bauer jedan od najvećih autoriteta u svijetu za pitanja Holokausta i genocida svjedoči i činjenica da kao počasni predsjednik predvodi Međunarodnu alijansu za sjećanje na Holokaust.

Da se u Srebrenici nije dogodio genocid smatra i direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof, koji je više puta upozorio na zloupotrebu tog termina, baš kao što se zloupotrebljava i riječ Holokaust.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prije dva dana gostujući na TV Pink kako se nada da će se profesor Jehuda Bauer izjasniti po pitanju karaktera zločina u Srebrenici, što je ugledni izraelski profesor i učinio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana