Javne nabavke u BiH već godinama bez adekvatne kontrole: Nema novca za krivične prijave

Vedrana Kulaga
Javne nabavke u BiH već godinama bez adekvatne kontrole: Nema novca za krivične prijave

Sarajevo - Ugovorni organi u BiH, uprkos upozorenjima, godinama čine iste greške u postupcima javnih nabavki, a situaciju na terenu lani je dodatno zakomplikovao manjak novca u kasi nadležne institucije, zbog čega su im, kako tvrde, ruke bile vezane za jače djelovanje.

Ti i drugi problemi u oblasti javnih nabavki u BiH sažeti su u najnovijem presjeku stanja koji je pripremila Agencije za javne nabavke, a koji je dobio zeleno svjetlo na posljednjoj sjednici Savjeta ministara.

Riječ je o izvještaju o praćenju postupaka javnih nabavki u 2017. godini u kojem piše da je lani vrijednost dodijeljenih ugovora za koje agencije ima podatke bila 2,199 milijardi KM.

Ugovorni organi su, prema podacima iz izvještaja, kršili nekoliko odredaba zakona, jer su primjenjivali pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci, koji važi za najnetransparentniji, suprotno odredbama zakona, odnosno kada se i u kojim slučajevima mogu napraviti ti koraci.

Dešavalo se i da u postupcima svim privrednim subjektima ne bude na raspolaganju tenderska dokumentacija, a bilo je i ugovornih organa bez planova nabavki, dok ih drugi nisu objavljivali na stranici.

- Ugovorni organi su nabavljali usluge bez sprovođenja postupaka javnih nabavki, nisu poštovali važeće tehničke standarde, a nabavljali su robu, usluge i radove bez primjene zakona - upozoreno je iz Agencije za javne nabavke iz koje su podvukli da je analiza pokazala da ugovorni organi ne uče iz grešaka koje su prethodile poništenju određenih postupaka javnih nabavki.

Iz Agencije za javne nabavke su, s druge strane, naglasili da su se lani u više navrata stekli uslovi za pokretanje prekršajne prijave od strane agencije, ali to nisu mogli da poštuju jer nisu imali kadra ni novca.

- Pokretanje prekršajnih prijava agencija nije mogla da realizacije u 2017. godini jer nije bila kadrovski popunjena i nisu bila odobrena dodatna finansijska sredstva da bi ovaj izuzetno kompleksan zadatak mogao biti obavljan. Navedeni problem je naveden i u budžetu od 2017. do 2019. godine, kao i u programu rada za 2017. godinu, ali “nadležni” nisu imali volje niti sluha za prevazilaženje ovog kadrovskog, ali i finansijskog problema - piše u izvještaju.

Agencija je u ovoj godini, dodali su, pokrenula proceduru za usvajanje pravilnika za podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

- Smatramo da je veoma važna primjena prekršajnih odredaba zakona u preventivne svrhe, što će kao rezultat imati unapređenje procesa javnih nabavki - naveo je vršilac dužnosti direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin.

Javne nabavke su godinama pod lupom nevladinog sektora u BiH, čiji predstavnici ukazuju da u privatnim džepovima, a na osnovu nabavki, godišnje završi vrtoglava suma novca.

Tehnički sekretar Udruženja građana za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama “Tender” Igor Vukajlović kaže da je upoznat sa problemima u vezi sa podnošenjem krivičnih prijava.

- Imali su obavezu da podnose te prijave, ali nisu podnijeli nijednu. Traže dodatna sredstva i zapošljavanje, ali mislim da to nije izgovor da to ne bude urađeno. Da li je kriva ta agencija ili neko drugi ko im odobrava, ne znam, ali je činjenica da je sistem javnih nabavki dosta urušen i da je značajan dio nabavki netransparentan - rekao je Vukajlović.

U toj oblasti, kaže, ima dosta problema.

- Svi ugovorni organi ne šalju izvještaje Agenciji za javne nabavke tako da se ne vidi stvarno stanje već iskrivljena slika - zaključio je Vukajlović.

Primjena važećeg zakona koji reguliše tu oblast počela je u novembru 2014. godine, a radna grupa završila je nedavno nacrt novih pravila s ciljem unapređenja tehničkih procedura, podizanja transparentnosti i usaglašavanja sa novim direktivama EU.

Preporuke

Đenan Salčin kaže da kroz praćenje postupaka nabavki žele da obezbijede ekonomičnu, opravdanu i racionalnu potrošnju javnog novca.

- Oblast javnih nabavki je, generalno, podložna korupciji. Kroz ovaj izvještaj želimo povećati nivo transparentnosti, edukovati ugovorne organe i ponuđače, ali i informisati javnost o greškama koje se ponavljaju kroz različite izvore praćenja - rekao je Salčin i dodao da se u većini slučajeva ugovorni organi pridržavaju preporuka agencije i postupaju u skladu sa nalazima praćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana