Javašluk u Komisiji za očuvanje spomenika

Marijana Miljić Bjelovuk
Javašluk u Komisiji za očuvanje spomenika

SARAJEVO - Privremena istražna komisija Doma naroda Parlamenta BiH za pribavljanje informacija o radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika usvojila je juče izvještaj o radu ove institucije na nivou zemlje, čiji će dio biti dostavljen pravosudnim i istražnim organima zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Izjavila je ovo predsjedavajuća privremene istražne komisije Doma naroda Parlamentarna BiH za pribavljanje informacija o radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Snježana Novaković Bursać. Ona je najavila da će pravosudnim i istražnim organima biti dostavljen dio izvještaja koji se odnosi na opstrukcije u imenovanju izvršnog funkcionera i zapošljavanja osoba na osnovu ugovora o djelu.

- Donijeli smo zaključak da se uputi dio koji se tiče zloupotrebe zapošljavanja po osnovu ugovora o djelu, jer je to i po nalazu inspekcije radila osoba koja za to nije ovlaštena. Tu se radi o utrošku novca, što je prouzrokovalo određenu štetu po instituciju, a sa druge strane imamo želju da članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iz FBiH žele da zadrže određenu osobu i opstruišu proceduru pokretanja javnog konkursa -  pojasnila Novaković Bursać.

Ona je navela da je izvještaj o radu privremene istražne komisije od juče dostupan javnosti, ističući da su uspjeli da snime stanje u bitnoj instituciji kakva je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika koja je, kako je navela, još jedna u nizu institucija u kojoj su se dešavale zloupotrebe i izlazak iz zadatog okvira.

- Kao što zemlja treba da funkcioniše u okviru svog Ustava, zakona i Dejtonskog sporazuma, tako i ova komisija ima svoj okvir, ali, nažalost, u prošlosti smo svjedočili i mi smo kroz rad privremene istražne komisije dokazali da su masovno izašli iz svog okvira - kazala je Srni Novaković Bursać.

Naglasila je da je privremena istražna komisija u svom radu konstatovala nekoliko nepravilnosti o pitanju opstrukcije za pokretanje procedure imenovanja izvršnog funkcionera i nepravilnosti u vezi sa zapošljavanjom osoba na osnovu ugovora o djelu koje je konstatovala i Kancelarija za reviziju.

- Međutim, u svom radu privremena istražna komisija je izvršila i analizu drugih aktivnosti koje je Komisija za očuvanje nacionalnih spomnika u svom dosadašnjem radu radila, a za koje nije imala i za koje nema uporište niti u Aneksu osam Dejtonskog sporazuma niti u odlukama Predsjedništva BiH, na osnovu kojih Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika radi i treba da radi - rekla je Novaković Bursać.

Prema njenim riječima, to se prije svega tiče pravnotehničke formulacije, zatim ulaska u zonu upisivanja mjera zaštite nacionalnih spomenika za koje Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nema uporište u važećem zakonodavno-pravnom okviru, kao i mnoge druge stvari koje su izašle široko iz nečega čime bi ova komisija trebalo da se bavi.

Ona je dodala da su tokom rada privremene istražne komisije uočene opstrukcije članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, čime je Komisija došla u blokadu, jer se mjesecima ne usvajaju odluke.

- Do toga dolazi zato što se članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iz FBiH opiru da primijene ono što je napisano u aktima, prije svega u odlukama Predsjedništva i Akensu osam Dejtonskog sporazuma - zaključila je Novaković Bursać.

Dom naroda na potezu

Izvještaj privremene istražne komisije Doma naroda Parlamenta BiH za pribavljanje informacija o radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika biće dostavljen Domu naroda uz zaključak da ga u cjelini proslijedi istražnim i pravosudnim organima u BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana