Јавашлук у Комисији за очување споменика

Маријана Миљић Бјеловук
Јавашлук у Комисији за очување споменика

САРАЈЕВО - Привремена истражна комисија Дома народа Парламента БиХ за прибављање информација о раду Комисије за очување националних споменика усвојила је јуче извјештај о раду ове институције на нивоу земље, чији ће дио бити достављен правосудним и истражним органима због сумње да је почињено кривично дјело несавјестан рад у служби.

Изјавила је ово предсједавајућа привремене истражне комисије Дома народа Парламентарна БиХ за прибављање информација о раду Комисије за очување националних споменика Сњежана Новаковић Бурсаћ. Она је најавила да ће правосудним и истражним органима бити достављен дио извјештаја који се односи на опструкције у именовању извршног функционера и запошљавања особа на основу уговора о дјелу.

- Донијели смо закључак да се упути дио који се тиче злоупотребе запошљавања по основу уговора о дјелу, јер је то и по налазу инспекције радила особа која за то није овлаштена. Ту се ради о утрошку новца, што је проузроковало одређену штету по институцију, а са друге стране имамо жељу да чланови Комисије за очување националних споменика из ФБиХ желе да задрже одређену особу и опструишу процедуру покретања јавног конкурса -  појаснила Новаковић Бурсаћ.

Она је навела да је извјештај о раду привремене истражне комисије од јуче доступан јавности, истичући да су успјели да сниме стање у битној институцији каква је Комисија за очување националних споменика која је, како је навела, још једна у низу институција у којој су се дешавале злоупотребе и излазак из задатог оквира.

- Као што земља треба да функционише у оквиру свог Устава, закона и Дејтонског споразума, тако и ова комисија има свој оквир, али, нажалост, у прошлости смо свједочили и ми смо кроз рад привремене истражне комисије доказали да су масовно изашли из свог оквира - казала је Срни Новаковић Бурсаћ.

Нагласила је да је привремена истражна комисија у свом раду констатовала неколико неправилности о питању опструкције за покретање процедуре именовања извршног функционера и неправилности у вези са запошљавањом особа на основу уговора о дјелу које је констатовала и Канцеларија за ревизију.

- Међутим, у свом раду привремена истражна комисија је извршила и анализу других активности које је Комисија за очување националних спомника у свом досадашњем раду радила, а за које није имала и за које нема упориште нити у Анексу осам Дејтонског споразума нити у одлукама Предсједништва БиХ, на основу којих Комисија за очување националних споменика ради и треба да ради - рекла је Новаковић Бурсаћ.

Према њеним ријечима, то се прије свега тиче правнотехничке формулације, затим уласка у зону уписивања мјера заштите националних споменика за које Комисија за очување националних споменика нема упориште у важећем законодавно-правном оквиру, као и многе друге ствари које су изашле широко из нечега чиме би ова комисија требало да се бави.

Она је додала да су током рада привремене истражне комисије уочене опструкције чланова Комисије за очување националних споменика из реда бошњачког и хрватског народа, чиме је Комисија дошла у блокаду, јер се мјесецима не усвајају одлуке.

- До тога долази зато што се чланови Комисије за очување националних споменика из ФБиХ опиру да примијене оно што је написано у актима, прије свега у одлукама Предсједништва и Акенсу осам Дејтонског споразума - закључила је Новаковић Бурсаћ.

Дом народа на потезу

Извјештај привремене истражне комисије Дома народа Парламента БиХ за прибављање информација о раду Комисије за очување националних споменика биће достављен Дому народа уз закључак да га у цјелини прослиједи истражним и правосудним органима у БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана