Izvjesna nova bura u parlamentu: Mogu dvije plate, ali ne i duple funkcije

Marijana Miljić Bjelovuk
Izvjesna nova bura u parlamentu: Mogu dvije plate, ali ne i duple funkcije

BANjALUKA - Da poslanici istovremeno ne mogu biti i direktori javnih ustanova i preduzeća ključna je odredba Nacrta zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS koji je na dnevnom redu sjednice republičkog parlamenta zakazanoj za 2. novembar.

Kreator ovog zakona je SDS, a šef Kluba poslanika te stranke u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica rekao je da je na izradi rješenja radio tim stručnjaka sve sa ciljem da se pojam sukoba interesa precizno uredi.

- Javnost u Srpskoj se više puta uvjerila da se postojeći Zakon o sprečavanju sukoba interesa ne poštuje, a razlozi su nemušti. Aktuelna vlast je napravila ruglo od pojma koji definiše sprečavanje sukoba interesa. Neshvatljivo je i nepojmljivo to što rade jer u klasičan sukob interesa i nespojivost funkcija dovode određene funkcionere - kazao je “Glasu” Govedarica.

Kao primjer naveo je da poslanici Narodne skupštine biraju vladu, koja zatim kasnije one koji su za njih glasali postavlja za direktore javnih institucija, a koji nadalje izvještaj o svom radu podnose parlamentu.

Govedarica je naglasio da su novim zakonom o sprečavanju sukoba interesa sve te stvari uredili na precizan način, te da su predloženim rješenjima obuhvaćeni i izvršni direktori kojih nema u trenutnom zakonu.

- Propisane su i drakonske kazne, jer su one trenutne najminimalnije moguće. Zakon nije protiv teorije da se ne mogu iz budžeta Srpske primati dvije plate. Naš fokus je isključivo na funkcionerskim pozicijama, odnosno da ne mogu ljudi biti na dvije ili više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti - poručio je Govedarica.

Kao primjer naveo je da ljekar koji radi u bolnici može istovremeno biti poslanik, jer se u zdravstvenoj ustanovi ne nalazi ni na kakvoj funkciji. 

- Ali sa druge strane, istovremeno ljekar ne može biti direktor zdravstvene ustanove i poslanik. To su nespojive funkcije. I pod hitno je potrebno tome stati u kraj - kazao je Govedarica.

SDS je, navodi, predložio zakon koji je precizan u svakom slovu i svakoj riječi.

- Ako poslanici žele da promijene stvari rješenja su ispred njih. Nadam se da će doći do rasprave jer ne bih volio da aktuelna skupštinska većina u poslovničkoj normi od 24 sata pred samo zasjedanje podnese zahtjev za skidanje sa dnevnog reda zakona koji smo predložili. Trebamo otvoriti široku diskusiju i to isključivo o kvalitetu zakona koji smo predložili - poručio je Govedarica.

Podsjetio je i da je posljednji pokušaj da se ovo pitanje riješi bio prije decenije, ali do toga nije došlo.

- Prije desetak godina nismo mogli ni predvidjeti da ovakav haos može nastati kada je riječ o ovoj problematici. Vlada je i nedavnim izmjenama proširila radijus kretanja kada je riječ o sukobu interesa. Kako je krenulo najbolje bi bilo da zakona i nema i da tu radi ko šta hoće, što i imamo realno. U prevodu imamo zakon koji ne poštuju - zaključio je Govedarica. 

Iz SNSD-a navode da  su ranije podržavali zakone SDS-a kako u formi prijedloga, tako i nacrta.

- Neću da isključujem nijednu mogućnost ni kada je riječ o njihovom zakonu o sprečavanju sukoba interesa. Generalno, tu oblast bi trebalo urediti. Bilo bi bolje da je taj zakon predložila Vlada ali, evo, zakon SDS-a je na stolu. Imam određenih zamjerki. Neke stvari bi drugačije formulisao - kazao je “Glasu” poslanik SNSD-a u republičkom parlamentu Srđan Mazalica.

Na koji način i koliko zakon treba biti rigorozan, naglašava, reći će poslanici.

- Uvijek postoje podijeljena mišljenja o ovim rješenjima, jer ovakvim zakonom, između ostalog, narodni poslanici ograničavaju sebe i svoja prava. Zato je važno da oni budu objektivni, nepristrasni i da dobro izvažu šta je to sukob interesa i nespojivost funkcija - poručio je Mazalica.

Dodik

O duplim funkcijama pričalo se i ranije, a predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nakon opštih izbora u oktobru prošle godine izjavio da će ta stranka operacionalizovati stav da izabrani ili imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju.

- SNSD će, u skladu sa ranijim opredjeljenjem, kroz organe stranke operacionalizovati stav da izabrani ili imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju - rekao je Dodik. Međutim, ta ideja poslata sa adrese SNSD nije sprovedena u djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana