Izgradnju “Buk Bijele” opstruisaće mjesecima

Vedrana Kulaga Simić
Izgradnju “Buk Bijele” opstruisaće mjesecima

BANjALUKA - Komisija za koncesije BiH, zbog brojnih problema u radu, teško će uspjeti da u roku koji je dobila od Ustavnog suda BiH donese odluku u predmetu izgradnje hidroelektrane “Buk Bijela”, koju grade Srpska i Srbija, što može, prema nekim ocjenama, dodatno da produži agoniju i neizvjesnost.

 

Ustavni sud je prošle sedmice, odlučujući o zahtjevu koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi sa projektom HE na Drini, donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu. Komisiji je naloženo da, u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke riješi sporna pitanja nastala u vezi s dodjelom koncesija.

Međutim, komisija, osim što je stalno na meti kritika zbog nerada, ima i drugih problema. Prema zakonu treba da ima sedam članova, ali trenutno broji samo četiri jer su ostalima mandati isticali od 2008. do 2015. Osim toga, odluke se donose ako su prisutna najmanje četiri člana, od kojih po jedan treba da bude iz FBiH, Srpske i Brčko distrikta, ali trenutni sastav ne odražava to pravilo te je i u tom pogledu funkcionisanje komisije onemogućeno. Na sve to, procedura za izbor novih članova pokrenuta je tek polovinom prošlog mjeseca, a upućeni ne kriju da bi taj proces, u slučaju trzavica političke prirode na nivou BiH, odnosno u Savjetu ministara i Parlamentu, mogao potrajati i mjesecima prije nego što novi saziv dobije zeleno svjetlo.

Na to je u određenoj mjeri juče ukazao advokat i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković. Uz apostrofiranje da je ova odluka Ustavnog suda BiH samo jedan u nizu pokazatelja da je potrebno usvojiti zakon kojim će biti regulisane nadležnosti i sastav tog suda, Petković je rekao da nije normalno da se predmetni ugovor ovako vraća komisiji na usaglašavanje i rješavanje, podsjetivši i da joj je istekao mandat.

- Šta ćemo ako Zajednička komisija za koncesije ne donese nikakvu odluku? Da li ćemo doći u pravni vakuum i kako to prevazići - upitao je Petković.

Odgovore na sva pitanja koja su otvorena nema ni zamjenik predsjednika Komisije za koncesije BiH Milomir Amović. Za “Glas” je potvrdio da još nisu zaprimili odluku Ustavnog suda niti znaju kada bi mogla stići. Do tada, kako je rekao, ne znaju ni koji im je posao tačno povjeren.

- Teško je sada bilo šta reći. Ni kako ćemo odlučivati, ko će, ni ništa. Prvo treba da proučimo odluku i vidimo sa kolegama iz entitetskih komisija kako da formiramo Zajedničku komisiju, da li ima potrebe i šta je predmet spora. Da li je ustavna nadležnost ili je zakonska procedura - istakao je Amović.

Komisija će, smatra, vjerovatno donijeti neku odluku u ovom slučaju.

- Dok se ne upoznamo sa predmetom, ne možemo ni razmišljati o rokovima. Sve je sada daleko od bilo kakvog rješenja. Ne možemo ni pretpostaviti da li se to može u roku riješiti i da li će riješiti - zaključio je Amović.

Kamen temeljac za “Buk Bijelu” na Drini položili su polovinom maja ove godine premijeri Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić, a posljednjih mjeseci, otkako je otkriveno da su dvije republike odlučne da realizuju taj projekat, ne prestaju reakcije dijela javnosti i nevladinog sektora iz BiH i Crne Gore, koji upozoravaju da nema svih saglasnosti. Uz to je pokrenuta procedura pred Ustavnim sudom BiH, čime je nastavljen niz problema koji prate projekat od 1965. godine, kada se došlo na tu ideju.

Investicije

Milan Petković je juče istakao da Komisija za koncesije BiH od osnivanja nije dodijelila nijednu koncesiju te se postavlja pitanje opravdanosti njenog postojanja.

- Ovim se žele blokirati i onemogućiti velike strane investicije iako je Srbija spremna da radi i gradi u BiH, te je riječ o očigledno dobrom projektu izgradnje hidroelektrane “Buk Bijela” - rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana