Izetbegović poručio Evropi: Nema reda dok se haos ne savlada!

RTRS
Izetbegović poručio Evropi: Nema reda dok se haos ne savlada!

SARAJEVO- Dok sarajevski političari tvrde kako su za evropski put BiH, lider SDA Bakir Izetbegović Evropi šalje poruku "broj muslimana je udvostručen, a mogućnosti ustostručene".

- Nema reda dok se haos ne savlada. Muslimanski svijet se nalazi u haosu. Nije to nikakva nova vijest, koja bi mogla probuditi interesovanje šire javnosti. Muslimani zaslužuju mir. Put ka tome je trnovit - kaže Iztebegović.

Ističe i da je Evropa imala stogodišnji rat, te da je proizvela nacizam, staljinizam, fašizam, jednu perverznu stvar - inkviziciju.

- Oni su izmislili sprave za mučenje. I EU je nastala na kontroli dva resursa, uglja i čelika. Iz toga je krenula EU, kako bi se sačuvao mir. Islamski svijet je kroz zadnjih 40, 50 godina prešao 500 godina istorije. Muslimani su se udvostručili brojčano, a njihove mogućnosti su se ustostručile. Zbog toga je taj disbalans izazvao konflikte, revolucije i ratove. Nadam se da će muslimani desetorostruko brže proći kroz to - kazao je Izetbegović.

U intervjuu spominje i revoluciju "Arapsko proljeće", gdje kaže da je "donijela promjenu režima, ali da sa današnjeg aspekta gledišta, nije se ništa značajnije promijenilo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana