Izetbegović: Pomiješati karte u raspodjeli resora

Srna
Izetbegović: Pomiješati karte u raspodjeli resora

Sarajevo - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da je potrebno što prije okončati formiranje vlasti zbog odavno probijenih rokova, te naveo da su za ovi stranku u Savjetu ministara prioritet ministarstva finansija, odbrane, inostranih poslova, pravde i civilnih poslova.

“SDA i partnerske stranke treba da preuzmu tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda ostalih u Savjetu ministara”, rekao je Izetbegović.

On je naglasio da je vrijeme da se “malo pomiješaju karte” kada je riječ o raspodjeli resora.

“Već predugo HDZ drži Ministarstvo finansija i vrijeme je da mi tu malo pomognemo”, rekao je Izetbegović novinarima nakon sjednice Predsjedništva SDA.

On je istakao da se od pregovaračkog tima SDA traži da pregovore o formiranju vlasti završi do 24. marta, da bi na narednoj sjednici Predsjedništva stranke 25. marta mogle biti donesene konačne odluke o koalicijama.

Izetbegović je naglasio da je u pregovore neophodno uključiti i članove Kolegijuma stranke koji su dio aktuelnog saziva Savjeta ministara.

Kada je riječ o pregovorima o formiranju federalne vlasti, Izetbegović navodi da u njima moraju učestvovati i članovi Kolegijuma SDA koji su dio aktuelnog saziva Vlade Federacije BiH /FBiH/.

“Učešće u budućem sazivu Vlade FBiH treba biti u skladu sa učešćem koalicionih partnera u federalnom Parlamentu. Osnovni problem koji treba da bude riješen prije formiranja nove vlade jeste praksa preglasavanja koju mi više nećemo tolerisati”, istakao je Izetbegović.

On je rekao da pitanje aktivacije MAP-a kroz usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana treba tretirati kao tehničko pitanje koje treba rješavati na nivou nadležnog ministarstva, jer su svi potrebni zakoni, strategije i odluke ranije usvojene.

Predsjedništvo SDA istaklo je, povodom terorističkog napada na džamije na Novom Zelandu, da to pokazuje monstruoznu i zločinačku prirodu ideologije nasilog ekstremizma i radikalizma, prenose federalni mediji.

Stranka demokratske akcije pozdravila je dostavljanje odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije i očekuje da će BiH do 1. novembra dobiti kandidatski status, s obzirom na to da su, ističu, ispunjeni svi zvanični uslovi EU.

Pozdravljena je i odluka Predsjedništva BiH, kao i Savjeta ministara u tehničkom mandatu o odobravanju zaključivanja sporazuma o sniženju cijena usluga rominga, te početak gradnje tunela Hranjen u okviru realizacije izgradnje brzog puta Sarajevo-Goražde.

Kao pozitivna je ocijenjena i odluka Parlamenta FBiH o zatvaranju finansijske konstrukcije za izgradnju Bloka sedam Termoelektrane Tuzla, što je, kako je rekao Izetbegović, neophodno radi trajnog rješavanja stabilnosti energetskog sistema BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana