Izetbegović i Softić čine krivično djelo

Željka Domazet
Izetbegović i Softić čine krivično djelo

Sarajevo - Pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije na način koji je zamislio bošnjački član Predsjedništva i lider SDA Bakir Izetbegović ne samo da nema nikakvo uporište već tu postoje osnove sumnje u krivično djelo za koje bi mogao da odgovara sa Sakibom Softićem, upozorili su pravnici.

Međunarodni sud u Hagu odbacio je u februaru 2007. kao neutemeljenu tužbu BiH protiv SR Jugoslavije čiji je nasljednik Srbija. BiH je ostavljena mogućnost da u roku od deset godina, odnosno do kraja februara ove godine, pokrene postupak njene revizije ako podnese nove dokaze.

Novo svjetlo na situaciju u vezi sa mogućom revizijom tužbe baca činjenica da je sa Softićem, kojem je davno istekao mandat zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu gdje bi spor trebalo da bude vođen, Izetbegović sam u maju 2016. potpisao ugovor o djelu. Tim ugovorom je predviđeno da Softić procijeni opravdanost podnošenja zahtjeva za reviziju spora. Navedeno je da će troškovi analize i prikupljanja dokaza iznositi oko 150.000 KM i da će ih snositi Fondacija "Pravda za BiH" koju predvodi aktivistkinja Fadila Memišević. Ona je u petak potvrdila da Softić treba da dobije 150.000 maraka i da mu je već isplaćeno 30.000 akontacije.

- Posao finansira naša fondacija koju čine četiri udruženja. Finansirali smo i prvu tužbu i to ćemo učiniti i ovog puta - rekla je Memiševićeva, ali nije željela da kaže odakle dobijaju novac.

Ekspert za međunarodno pravo Krstan Simić kaže da to što namjeravaju Izetbegović i Softić nije zasnovano na zakonu niti ima pravno utemeljenje.

- Softić po svim standardima prava više nije agent BiH. Bio je do okončanja prethodnog procesa prije deset godina i njegovo ovlašćenje je ugašeno. I sam je javno rekao da je bivši zastupnik. Da bi bila podnesena kredibilna apelacija, Predsjedništvo BiH treba da donese odluku da se ide u taj proces, da imenuje zastupnika i da obezbijedi novac. Ako bi išli onako kako planira Izetbegović, to bi bio privatni zahtjev bez legitimiteta. To bi palo na prvoj stepenici, a proizvelo bi političke komplikacije. Imali bismo situaciju da pojedinac tuži jednu državu na štetu jednog naroda i to bi dovelo do ozbiljnog društveno-političkog skandala - rekao je Simić.

Bivši zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Tibor Varadi podvukao je da tužbu ili reviziju tužbe može podnijeti samo država, a nikako pojedinac.

- Ako bi se BiH opredijelila za reviziju, mora da odluči ko je ovlašćeni zastupnik, jer to može da uradi samo neko ko ima ovlašćenje države. To su sporovi država i za razliku od nekih drugih sudova gdje pojedinac može pokrenuti spor, u Hagu sporove može pokrenuti samo država - kaže Varadi.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović potvrdio je da država BiH nema stav o reviziji tužbe.

- Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ja smo Izetbegoviću jasno rekli da se revizija ne može tražiti u ime BiH - rekao je Čović i podsjetio da je na sastanku stranaka koje čine vlast na nivou BiH poručeno da će, ako bude pokrenuta revizija, stranke iz RS napustiti koaliciju.

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković kaže da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Softića.

- To što namjerava nema nikakvog pravnog osnova i riječ je o podrivanju stabilnosti u BiH - rekao je Novaković.

Predsjednik RS Milorad Dodik pozvao je predstavnike Saveza za promjene koji su u koaliciji sa SDA na nivou BiH da bez odgađanja napuste zajedničke institucije do isteka roka predviđenog za mogućnost obnove postupka. Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, međutim, ističe da RS od tog poteza ne bi imala koristi.

- Ako bi došlo do povlačenja srpskih ministara, njihove pozicije u Savjetu ministara BiH branili bi zamjenici, što znači Bošnjaci i Hrvati. Sigurno tada odluke ne bi bile u interesu srpskog naroda i RS - rekao je Govedarica i dodao da će SDS redefinisati odnose na nivou BiH.

PDP i NDP su se takođe izjasnili protiv Dodikove inicijative, ali su najavili da će imati drugi žestok odgovor na eventualnu reviziju tužbe. Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić smatra da srpski predstavnici moraju odmah napustiti institucije BiH.

Čubrilović: Potrebno jedinstvo

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović poručio je da Srpska mora jedinstveno nastupiti prema agresivnom ponašanju bošnjačke elite.

- Jedinstven stav neophodan je i kada je riječ o eventualnom napuštanju institucija BiH. Treba analizirati šta bi donijelo povlačenje, a šta ostanak u institucijama BiH, jer je u ovom trenutku teško donijeti odluku - kaže Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana