Ivan Vukoja, član Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara: Građanske stranke su lijevo krilo bošnjačkog unitarizma

Veljko Zeljković
Ivan Vukoja, član Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara: Građanske stranke su lijevo krilo bošnjačkog unitarizma

Proces dekonstituisanja Hrvata aktivno se sprovodi još od tzv. amandmana Roberta Barija iz 2000. godine. Vrhunac tog procesa bili su Petričevi “amandmani iz vazdušne luke” 2002. godine. Bošnjački unitaristi htjeli bi na izborima 2022. godine izvršiti “završne radove” na ovom projektu i potpuno politički marginalizovati Hrvate u FBiH.

 

Kaže ovo Ivan Vukoja iz Instituta za društveno-politička istraživanja Mostar povodom sve češćih najava pojedinih bošnjačkih političara da će na narednim Opštim izborima u BiH Hrvate poslati u opoziciju, ali i izjava člana Predsjedništva Željka Komšića koji je rekao da vjeruje da će ponovo pobijediti Dragana Čovića na izborima.

- S obzirom na to da je Ustavni sud BiH konstitutivnost Bošnjaka, Hrvata i Srba proglasio temeljnim načelom Ustava BiH, a time i cijelog Dejtonskog sporazuma, oni koji zagovaraju i sprovode politiku dekonstituisanja Hrvata morali bi znati da time krše međunarodni mirovni ugovor i Ustav BiH. A onda, shodno tome, snositi i posljedice za rušenje ustavno-pravnog poretka, ugrožavanje mira i mogući raspad države. Izjave Komšića su irelevantne, jer on nije autonoman politički subjekt nego samo dio tog projekta. Bez podrške onih koji su osmislili i vode taj projekat on bi bio potpuno beznačajan politički faktor, a ovako je samo politički klovn i trbuhozborac velikobošnjačkog unitarizma - istakao je Vukoja za “Glas Srpske”. 

GLAS: Da li u tom pravcu ide i udruživanje građanskih stranaka iz FBiH, kako one sebe vole nazivati?

VUKOJA: Takozvane građanske stranke uglavnom su samo lijevo krilo velikobošnjačkog unitarizma. Svojevremeno sam unitarističku agendu u BiH slikovito opisao kao ideološko-politički konstrukt koji ima bošnjačku bazu, bosansku nadgradnju i građansku fasadu. Od silne ljubavi prema BiH, ironično i slikovito rečeno, ne primjećuju da BiH ne može normalno prodisati od siline njihova zagrljaja.

GLAS: Šta se krije iza Komšićeve izjave kako je Dragan Čović miljenik šefa delegacije EU u BiH Johana Satlera, strah ili...

VUKOJA: Strah i svijest da sve više međunarodnih predstavnika u BiH uviđa da politika koju sprovode Komšić i njegovi unitaristički mentori i sponzori vodi prema produbljivanju nepovjerenja između konstitutivnih naroda, dezintegraciji društva te gubitku povjerenja u državu i njene institucije, što sve skupa opasno dovodi u pitanje smisao, stabilnost i održivost BiH.

GLAS: Često se od strane bošnjačkih političara može čuti kako će Čović i Dodik blokirati izbore. Da li će do toga i doći, te da li se iz ovog može zaključiti da SDA neće odustati od svojih ultimativnih stavova vezano za izmjene izbornog zakona?

VUKOJA: U pitanju je, naravno, klasična zamjena teza. Oni koji svojim politikama krše Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, odnosno, oni koji odbijaju sprovesti mjerodavne odluke Ustavnog suda BiH najodgovorniji su za političko stanje u kojem se nalazimo. Ukoliko se ne vrate u okvire Dejtona i Ustava BiH, oni će biti odgovorni ne samo za blokadu izbora nego i za urušavanje ustavno-pravnog poretka. Nadam se da će SDA, kao vodeća bošnjačka stranka, što prije shvatiti kako to što rade Hrvatima nije dobro ni za bošnjački narod ni za državu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana